22:a världsjamboreen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
22:a världsscoutjamboreen
WikiProject Scouting fleur-de-lis trefoil.svg
Evenemang
PlatsRinkabyfältet, Kristianstad
LandSverige
Datum27 juli - 7 augusti 2011.
Deltagare40 061
Scouting Scoutportalen

Den 22:a världsjamboreen ägde rum på Rinkaby skjutfält, Kristianstad, Skåne i södra Sverige, 27 juli - 7 augusti 2011. Temat var Simply Scouting. Jamboreen hade 29 000 nationella och internationella deltagare, totalt 40 061 personer boende på området.[1] Detta gjorde att lägret var Sveriges 26:e folkrikaste tätort, den mest folktäta orten med cirka 16 888 invånare per kvadratkilometer och den hittills största världsscoutjamboreen någonsin.

Lägerplatsen[redigera | redigera wikitext]

Jamboreen hölls på Rinkaby skjutfält. År 2001 hölls Scout 2001, en nationell svensk jamboree på platsen, med 26 500 deltagare. Ytterligare en nationell jamboree, Jiingijamborii, hölls mellan 14 och 22 juli 2007, med 19 000 deltagare och 1500 besökare.

Lägerplatsen ligger nära kusten på sandig mark omgärdat med tallskog. Den sandiga jorden hjälper regnvatten att rinna undan och därför fanns ingen risk för översvämningar på lägerområdet. Lägerplatsen var cirka 1,5 gånger 1,5 kilometer. Små skogspartier delade av lägerplatsen i mindre fält. Det fanns redan ett omfattande vatten- och elsystem på området, dimensionerat med världsscoutjamboreen i bakhuvudet. På fältets södra kant, där den stora scenen var placerad, skapar sluttande backar en naturlig amfiteater.

Bild över ett subcamp center

Aktiviteter[redigera | redigera wikitext]

Modulaktiviteter[redigera | redigera wikitext]

Under lägret deltog scouterna i fem modulaktiviteter; Quest, Dream, Earth, GDV (Global Development Village) och People.

Aktiviteten Dream ägde rum på natten då deltagarna följde ett spår av lyktor vartefter de färdades från döden till födelsen. Längs vägen gick man genom livets olika stadier och deltog i aktiviteter med anknytning till åldern man befann sig i.

Quest var uppdelat i olika tidsåldrar med deltagarna som tidsresenärer som i varje tidsålder deltog i olika aktiviteter, ofta med anknytning till tiden de skulle befinna sig i. De olika delarna var Medieval som bestod av samarbetsövningar, Cave där deltagarna vandrade genom en labyrint där de löste uppgifter, Conquest med en utmanande hinderbana och Viking med aktiviteter som hammarkastning. Quest hade även en egen scen med dans och musik underhållning.

Earth hade fokus på vår planet och dess naturkrafter. Deltagarna fick bygga egna vindsnurror för att ta vara på vindens energi, rena vatten och experimentellt undersöka vattnets eroderande kraft samt prata om en naturkatastrof som inträffat i deras hemland och hur liknande händelser skulle kunna förhindras eller förebyggas.

GDV, Global Development Village, hade fokus på världen och viktiga frågor för det globala samhället. Det fanns sex parallella teman för deltagarna att välja mellan och de hade möjlighet att delta i två av dessa teman. Temana som byggde upp GDV var Peace, Health, Human Rights, Entrepreneurship, Environment & Sustainability samt Information & Communication Technology.

People handlande om människor och kultur, den enskilde deltagaren och kulturen som han eller hon kom ifrån. Aktiviteten var uppbyggd som en stad med olika stadsdelar som deltagarna besökte för att delta i olika aktiviteter med anknytning till stadsdelarnas fokus.

Spontanaktiviteter[redigera | redigera wikitext]

Utöver schemalagda aktiviteter så som modulaktiviteterna hade lägerdeltagarna även möjlighet att gå på ett vitt utbud av spontanaktiviteter. Spontanaktiviteter fanns utspridda över hela området, men var ofta förlagda till Subcamp Centres, Town Centres eller Four Seasons Square.

Se även[redigera | redigera wikitext]

WikiProject Scouting fleur-de-lis trefoil.svg Scoutportalen

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”World Scout Jamboree in Numbers”. The 22nd World Scout Jamboree Sweden 2011. http://www.worldscoutjamboree.se/wp-content/numbers/jamboree_numbers.pdf. Läst 9 december 2012. [död länk]
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.