24 Vision

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
24 Vision
Genrenyheter
LandSverige
Språksvenska
Sändning
OriginalkanalSVT2
Originalvisningfebruari 2003-

24 Vision är ett tv-program i Sveriges Televisions TV-kanal SVT2. Programmet består av nyheter och bilder som automatiskt förs över från SVT:s hemsida samt SVT:s text-TV. Programmet används som utfyllnad mellan programmen.

Programmet startade i februari 2003 och ersatte Text-TV-sändningarna i SVT24. Vid starten sändes blandade nyheter hämtade från sidorna "Senaste Nytt", "Löpsedeln", "Inrikes" och "Utrikes" på svt.se samt väderkartor med tillhörande prognos. Senare på året förändrades 24 Vision för att även inkludera en rullande tablå och utökad väderinformation.

Till en början var 24 Vision ljudlöst, men efter ett tag lades en ständigt rullande musik i bakgrunden.

I slutet av juni 2004 gjordes en omfattande förändring av 24 Vision med ett helt nytt gränssnitt och ny musik. Vädret flyttades till en rullande remsa i bildens nederkant och sportnyheter inkluderades i utbudet. Dessutom tillfogades en rad med de senaste rubrikerna. På denna rad visas ibland hur långt det är kvar till nästa tablåpunkt.

Vid slutet av november 2004 gjordes 24 Vision åter om och kom mer att likna en ständigt pågående nyhetssändning. Detta innebar att text-tv-texterna kom att varvas med video från SVT:s nyheter. I underkant rullar de senaste rubrikerna. Vädret utgjordes av en väderprognos med meteorolog.

Under 2005 tillkom ett antal funktioner, bland annat kan 24 vision nu spela upp repriser och visa världsvädret på en 3D-glob med timaktuella temperaturer, dag- och nattskugga som tar hänsyn till årstid (man kan faktiskt se midnattssolen ovanför polcirkeln på sommaren). Idag är videoklippen borttagna ur programmet. Programmet är också ljudlöst.

I augusti 2013 flyttades 24 Vision från SVT24 till SVT2.

24 vision sänds idag i 16:9 och renderas i realtid i OpenGL på en PC med mjukvara från Vizrt.