Autodesk 3ds Max

Från Wikipedia
(Omdirigerad från 3ds Max)
Hoppa till: navigering, sök
Autodesk 3ds Max
Utvecklare Autodesk
Senaste utgåva 2013 (15.0)
Operativsystem Microsoft Windows
Typ 3D-modelering
Licens proprietär
Webbplats http://www.autodesk.com/3dsmax/

Autodesk 3ds Max är ett tredimensionellt vektorbaserat animations- och modelleringsprogram tillverkat av företaget Autodesk. Programmet är skapat ur föregångaren 3D Studio för DOS.

3ds Max är ett av de mest använda 3D-animationsprogrammen, bland annat för att det funnits så länge till PC, framförallt till Windows-plattformen, samt för dess kraftfulla användarmöjligeter och plugin-arkitektur. Det finns stora mängder plugins skapade till 3ds Max.

Historia[redigera | redigera wikitext]

3ds Max utvecklades av Kinetix som senare slogs ihop med Discreet. Discreet blev sedermera del av Autodesk. Från och med version 8 heter programmet Autodesk 3ds Max och går under företaget Autodesk Media & Entertainment.

Version 2009 introducerade en uppdelning av programmet i två delar, 3ds Max och 3ds Max Design, där den senare är mer anpassad för arkitektur och design. Skillnaden mellan versionerna är att 3ds Max inkluderar en SDK för utveckling av insticksmoduler (plugins) och 3ds Max Design har ett ljusanalysverktyg för användning vid exempelvis visualisering av interiörer.

Inbyggda funktioner[redigera | redigera wikitext]

MAXScript[redigera | redigera wikitext]

Programspråk som liknar C.

Character Studio[redigera | redigera wikitext]

Program som används vid modellering och animering av olika 3d-"varelser".

Mental Ray[redigera | redigera wikitext]

Renderingsprogram

Reactor[redigera | redigera wikitext]

Inbyggd funktion från Havok som simulerar verklighet, som gravitation och naturfenomen.

Hair&Fur[redigera | redigera wikitext]

Från och med version 8 till 3ds Max integrerad modul Hair&Fur(hår och ull) simulera hår, päls, gräs, kvistar, etc.

MAXScript[redigera | redigera wikitext]

MAXScript - är inbyggt i 3ds Max makro programmeringsspråk som ger användarna: skapa manus (manus) lagras i filer av typen * MS, som återger alla funktioner i 3ds Max, som byggandet av geometriska modeller, belysning och kamera placering, tilldelning av material,. visualisering och animering av objekt i scenen, skapa ett makro som lagras i filer av typen *. MCR och beskriva egenskaperna hos de nya knapparna i verktygsfältet, skapa egna rullar kommandon bar för Utilities (Verktygsprogram) och dialogrutor har en standard för programmets gränssnitt för att skriva egna moduler arbeta med näthinnan, organisera utbyte av data med andra Windows-program genom en mekanism OLE, automatisk registrering av alla åtgärder som utförts av användaren, som en uppsättning makron.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]