Hoppa till innehållet

PC

Från Wikipedia
För andra betydelser, se PC (olika betydelser).
IBM PC 5150 från 1981.
En PC från datorserien Compaq Presario under 1990-talet.
En PC från 2000-talet av märket Dell.

En PC (omdefiniering av engelskans personal computer) eller IBM PC-kompatibel dator är en persondator som är IBM-kompatibel.[1]

Inledningsvis var det namnet på datormodellen IBM PC som utvecklades av IBM och introducerades 12 augusti 1981. IBM slutade att tillverka datorer 2005. Datorn kom dock att klonas (PC-klon) och vidareutvecklas av flera tillverkare och det fanns ett behov av att särskilja datorerna från konkurrenten Macintosh.[2] Engelskans personal computer motsvarar däremot det som på svenska kallas persondator och inte specifikt PC.[1]

Termen PC används ofta för att beskriva persondatorer med Intel x86-kompatibel processor såsom Intel 8088 och dess efterföljare, tillverkade av Intel, AMD, Cyrix med flera, samt med IBM-kompatibelt systemprogram (BIOS).

PC:n är den datortyp som är dominerande i hem och på kontor, av vilka en majoritet använder operativsystemet Microsoft Windows, men andelen Linux- och Mac OS-användare är också stor.[källa behövs] Många IBM PC-kompatibla modeller säljs färdigbyggda från stora tillverkare som Dell eller HP.

Chuck Peddles Sirius I var några veckor före IBM med att använda Intels processor 8088 i en persondator för kontorsanvändning; den datorn var dock inte direkt kompatibel med IBM PC. Den hade en viss framgång i Europa under tidigt 1980-tal.

Tekniska detaljer

[redigera | redigera wikitext]

Den första modellen kallades IBM PC 5150. Nästa modell för IBM kallades IBM PC XT (extended technology) och sedan kom IBM PC AT (advanced technology). Modelltypen som är standard i dag är ATX.

IBM PC och IBM PC XT använde mikroprocessorn Intel 8088 som räknas som en 16-bitarsprocessor, men har en 8-bitars extern databuss, vilket blev något billigare och därmed stimulerade försäljningen. Intel 8086 är identisk så när som på att den har en 16-bitars extern databuss.

Klassiska PC-modeller

[redigera | redigera wikitext]
  • IBM PC 5150 – Den första PC-modellen, med 16 eller 64 kB RAM och två diskettstationer. Processor: Intel 8088 4,77 MHz med plats för en extra Intel 8087. Expansionsplatser: ISA 8 bitar. Kom antingen med en monokrom skärm eller färgskärm (CGA).
  • IBM PC XT model 5160 – I princip en IBM PC utbyggd med en 5 eller 10 MB hårddisk och mer RAM (maximalt 640 KiB).
  • IBM PC AT – En nydesign som dock fortfarande var kompatibel med den tidigare IBM PC. Klarade upp till 12 MiB RAM, och introducerade den förbättrade grafikstandarden EGA. Processor: Intel 80286 6,0 MHz. Expansionsplatser: ISA 16 bitar.
  • IBM PS/2 - Modellserie som lanserades 1987. Detta var delvis ett försök att återta kontrollen över PC-marknaden genom introducera egen skyddad teknologi, vilket dock inte var framgångsrikt. Introducerade även VGA, som blev en accepterad grafikstandard. Anslutning för tangentbord och mus lever dock kvar som PS/2.
  • Compaq Portabel – Den första lagliga helt kompatibla klonen av IBM PC. Den hade ett BIOS som Compaq hade konstruerat själva men som fungerade exakt som IBM:s original.
  • Compaq Deskpro 386 – Den första PC:n med Intels 32-bitsprocessor 80386. Den lanserades innan IBM hade en motsvarande modell och var början till slutet för dess dominans på PC-datorer.
  1. ^ [a b] ”Personal computer | IDG:s ordlista”. IT-ord. https://it-ord.idg.se/ord/personal-computer/. Läst 22 maj 2023. 
  2. ^ Svenska Akademiens ordböcker (SAOL, SO och SAOB) på Svenska.se: pc