Windows ME

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Windows Millennium Edition
Företag / utvecklare Microsoft
OS-familj Windows 9x
Föregångare Windows 98
Efterföljare Windows XP
Arbetsstatus Nedlagd (11 juli 2006; för 9 år sedan (2006-07-11))
Källkod Sluten källkod
Senaste version RTM: Build 4.90.3000/ 8 juni 2000; för 15 år sedan (2000-06-08)
Licens Microsoft EULA
Kärntyp Monolitisk kärna

Windows Millennium Edition (kodnamn Georgia), även känt som Windows ME, är ett MS-DOS-baserat operativsystem utvecklat av Microsoft. Det är ett 16-bitars/32-bitars hybridgrafiskt operativsystem.

Operativsystemet var det sista av Microsofts operativsystem som byggde på MS-DOS och sista operativsystem baserat på Windows 95-kärnan och dess skalprogram.

Utvecklingen av systemet var färdigställt den 8 juni 2000 och utan någon riktig efterträdare, systemet var det sista som byggde på MSDOS.

Det släpptes först till datortillverkare, tillverkningsindustrin, tillverkare av mjukvara, företagskunder och detaljhandelskanaler den 19 juni 2000 och nådde en allmän detaljhandel den 14 september 2000 (På alla språk).

Windows Millennium var i stort sett en ansiktslyftning ifrån Windows 98 SE men med utökat Universal Plug and Play stöd.

En nyhet var "PC-Hälsa" för skydd av systemfiler, skyddet gjorde att de ursprungliga systemfilerna inte kunde bli överskrivna vilket medförde problem när man skulle uppdatera en systemfil.

Systemverktyget Systemåterställning var Windows Me först med.

Windows ME var Microsofts operativsystem avsett för hemanvändare.

I en artikel i PC World dubbades Windows ME till "Mistake Edition" och placerades på 4:e plats för "The 25 Worst Tech Products of All Time". [1]

Windows ME kom att ersättas av Windows XP. Därefter 2002 bestämde sig Microsoft för att inte satsa på Windows Millennium och inte heller lägga fokus på ett enda Service Pack till kunderna som fortfarande körde ME och de uppmanade kunderna att uppgradera till Windows XP.

År 2002 var Windows Millennium redan i stort sett totalt otillgängligt på marknaden både på Internethandel och ute i PC-butiker.

Nyheter[redigera | redigera wikitext]

 • Systemåterställning - ett verktyg som gör det möjligt för användaren att återställa datorn till en tidigare tidpunkt. Systemåterställning kan användas för att ångra skadliga ändringar eller för att återställa tidigare inställningar på datorn. Systemåterställning arbetar helt i bakgrunden och övervakar ändringar i systemfiler i Windows och registret.
 • Universal Plug and Play - Windows Me var Microsofts första operativsystem som hade stöd för Universal Plug and Play (UPnP). Windows ME var fullt kompatibelt med USB 2.0.
 • Windows Image Acquisition - Windows Me introducerade också stöd för programmeringsgränssnittet Windows Image Acquisition, en metod för att förenkla kommunikationen med enheter som till exempel digitalkameror och scanners.
 • Windows Movie Maker - ett program för enklare videoredigering som är främst avsett för hemanvändare.
 • Windows DVD-spelare - Microsoft har inkluderat en omarbetad version av sin DVD-spelare i Windows ME. Till skillnad från Windows 98-versionen stöder den nya Windows Me version programvaruavkodning för uppspelning av DVD-filmer utan ett särskilt dekoderkort.
 • Automatiska uppdateringar - Verktyget Automatiska uppdateringar laddar automatiskt ner och installerar kritiska uppdateringar från Windows Update. Detta sker nästan helt utan användarinteraktion.
 • Systemfilsskydd - Systemfilsskydd är en funktion som skyddar systemfiler från ändringar och borttagning. Om filskyddet är aktiverat så ersätter Windows automatiskt en modifierad eller borttagen systemfil med en kopia av den ursprungliga filen.
 • Förhandsgranskning - I Windows Me kan bilder visas med hjälp av Bildgranskningsverktyget. Det tillåter användare att rotera en bild, skriva ut eller zooma in / ut en bild. Förhandsgranskning stöder bilder med BMP,. DIB,. EMF,. GIF,. JPEG,. PNG. TIF och. WMF filformat. Mappen Mina bilder integrerar förhandsgranskning av bilderna.
 • Spel - Windows Me innehåller version 7.1 av DirectX API som införde DirectPlay Voice, och erbjuder även flera nya spel: Internet Backgammon, Internet dam, Internet Hearts, Internet Reversi, Internet spader. Det innehåller också Spindelharpan från Plus! 98 och Pinball från Plus! för Windows 95. Den senaste versionen av DirectX för Windows Me är DirectX 9.0c, som släpptes den 7 april 2006.

I Windows ME finns dekomprimeringsfunktioner för ZIP-filer inbyggt.

En annan nyhet är att man kan ställa in så att endast de genvägar som oftast används på Start-menyn visas.

Borttagande av DOS-realläge[redigera | redigera wikitext]

Windows Me innehöll också några prestandaförbättringar. Till exempel var åtkomsten till MS-DOS realläge begränsat för att möjliggöra snabbare Windows-uppstart. De gamla DOS-filerna AUTOEXEC.BAT och CONFIG.SYS läses inte in vid start som tidigare var fallet. Detta innebar dock att program som krävde MS-DOS realläge inte fungerade i Windows Me. Dock går det fortfarande att starta en dator med Windows Me i DOS-läge genom att skapa en MS-DOS-startdiskett.

Medföljande program[redigera | redigera wikitext]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Millennium fick bli ett 16/32 bitars OS precis som Windows 98.

Den 23 juli 1999 släpptes Millennium Developer Release, liknade till stor del Windows 98 (utom Windows 2000-Tema).

Sedan släpptes tre betaversioner.

Beta 1 i september 1999. Innehöll många av de nya funktioner bl.a: SystemRestore, Auto Update, Systemfile Protection och Universal Plug and Play support.

Beta 2 hade nästan alla färdiga funktioner, nyheter och programmen däribland ett tidigt bygge av Windows Movie Maker. I bygget introducerades den nya Windows ME-startskärmen och ett nytt eget tema.

Planerna var att ha ett färdigt RTM i mars 2000 för möjliggöra en lansering av enbart operativsystemet den 26 maj samma år.

Planerna ändrades då man uppdaterade Windows Media Player. Dock så gjorde en hel del buggar att man blev tvungen att släppa flera interna byggen åt beta 3, detta tog hela april. Release candidates kom igång vid maj 2000 och den 8 juni 2000 var slutligen RTM klart (RTM: Build 4.90.3000/8 juni 2000). En lansering för att kunna köpa loss Windows ME fördröjdes till den 14 september 2000. [2]

Systemkrav[redigera | redigera wikitext]

Minimum (Absolut Minsta värde) Rekommenderat
Processorhastighet Pentium 150 MHz Pentium II 300 MHz
RAM-minne 20 MB RAM 64 MB RAM eller mer
Grafikkort och skärm VGA (640x480) Super VGA (800x600)
Ledigt diskutrymme 320 MB 2 GB
Optiska enheter CD-ROM- eller DVD-läsare
Inenheter Tangentbord och Datormus
Ljud Ljudkort och högtalare eller hörlurar

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ http://www.pcworld.com/article/125772-2/the_25_worst_tech_products_of_all_time.html
 2. ^ http://www.winsupersite.com/reviews/windowsme_gold.asp

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]