AMOS (granatkastare)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
AMOS monterad på en finsk Patria AMV.

AMOS (Advanced MOrtar Systems), av svenska försvaret benämnt SSG120, är ett system för granatkastare som utvecklats i samarbete mellan Sverige och Finland. Projektet började som ett samnordiskt projekt, men efter att Danmark och Norge hoppat av drevs utvecklingen fram av Försvarets materielverk (FMV) i Sverige och Defence Forces Material Command i Finland. FMV:s beteckning för systemet är SSG120 (SplitterSkyddad Granatkastare 120 mm).

Systemet består av dubbla tornmonterade 120 mm granatkastare, som ska kunna monteras på landbaserade fordon som det svenska Stridsfordon 90 och finska Patria AMV, samt sjöbaserade farkoster som Stridsbåt 90H samt dess efterföljare Stridsbåt 2010 och de finska Jurmo-klassbåtarna.

Leverantör av systemet är det finsk/svenska företaget Patria Hägglunds, ursprungligen ett samarbete mellan BAE Land Systems Hägglunds och Patria Weapons Systems men Hägglunds del har nu tagits över av BAE Systems Bofors AB.

Genomförandegruppen avbröt projektet för att anskaffa AMOS till svenska försvaret, vilket fastställdes i och med Försvarsbeslutet 2009.

Källor[redigera | redigera wikitext]