American National Standards Institute

Från Wikipedia
(Omdirigerad från ANSI)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Logotypen för ANSI

American National Standards Institute (ANSI) är en amerikansk standardiseringsorganisation som bildades 1918 under namnet ASA - American Standards Association. År 1969 bytte organisationen namn till sitt nuvarande. I ANSI-högkvarteret som är beläget i Washington, samt i kontoret i New York är de tillsammans över 90 anställda.

ANSI är en organisation som skapar och kungör ett brett spektrum av normer och riktlinjer; från akustisk apparatur till byggnadsutrustning, från mejeri- och boskapsproduktion till energidistribution, samt många fler.

Några välkända ANSI-standarder är:

  • Den ursprungliga standard-implementeringen av programmeringsspråket C blev känd som ANSI C.
  • I Microsoft Windows syftar frasen "ANSI" på Windows ANSI code pages (trots att de inte är några ANSI-standarder). De flesta av dessa teckenkoder har fast kodlängd, men några tecken för ideografiska språk har variabel längd. Eftersom dessa teckenkoder grundar sig på utkast av olika versioner av ISO-8859, är många av Microsofts symboler mycket lika ISO-symbolerna, vilket har fått många att felaktigt tro att de är identiska. Mer precist heter de vanligaste teckenkodningar som omfattas av denna beteckning CP1252 (eller Windows-1252) och CP932. Även Unicode i kodningsformen UTF-8 faller (internt) in under detta som CP65001.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]