Abakir

Från Wikipedia
Ava Abakir
Ava Abakir.
FöddNady Sami Gobran
4 maj 1962 (61 år)
Kairo, Egypten
NationalitetEgypten
Yrke/uppdragBiskop för Skandinavien
Känd förÄngel lik
Webbplats
http://st-takla.org/Saints/bishops/alif/abakir-scandinavian.html

Anba Abakir, fader Abakir, är sedan 2009 biskop för den koptisk-ortodoxa kyrkan i Sverige. Han residerar i S:t Mina-kyrkan i Södertälje.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Anba Abakir föddes i Kairo 4 maj 1962 med namnet Nady Samir Gobran. Han blev munk i Sankt Bishoi-klostret i Wadi Alnatrun i Egypten och fick namnet Abona Abakir Al-Anba Bishoi. Därefter utsågs Fader Abakir att åka till Abu Dhabi för att ta hand om koptiska kyrkan där.

2004 valde påve Shenouda III av Alexandria fader Abakir till allmän biskop. Han Fick namnet Anba Abakir. Biskop Anba Abakir har genom sin första period som allmän biskop tjänat i USA och Kanada. Men största del har han funnits i Kairo. Han blev känd efter sin unika röst dessutom har han skrivit samt komponerat en stor del av hymner och så har han också komponerat psalmerna. 2009 valde Hans Helighet Påve Shenouda III Anba Abakir till biskop av Skandinavien.

Under tiden Anba Abakir har varit biskop av Skandinavien har han bildat ett stift för koptiska ortodoxa kyrkan i Skandinavien. Det ligger i Södertälje, där Sankt Mina-kyrkan finns idag där den öppnades för bön redan 2009 men blev invigt av Hans Helighet Påve Tawadros II med den heliga Mairon Oljan under hans historiska besök september 2015. Dessutom invigdes det en ny kyrka som fick namnet Sankt Markus och Sankt Påve Kyrillos VI i Norsborg december 2015, och nya kyrkor runt om Sverige som i Malmö med namnet Saint Demiana och en kyrka i Gävle med namnet Sankt Mosa och Sankt Kyrellos. Dessutom fanns det två kyrkor innan, Sankt Maria och Sankt Paulus kyrkan i midsommarkransen som Shenouda III invigde i september 1993 och Sankt Gurgies-kyrkan i Göteborg. Andra saker som biskop Anba Abakir har genomfört är att hyra kyrkor för att hålla den koptiska liturgin i olika delar av landet. Koptiska stiftet hyr kyrkor i Tensta, Norrköping, Örebro och andra delar av Sverige. Koptiska stiftet i Sverige har 9 präster och två av dem är munkar och en av prästerna finns i Danmark. Anba Abakir har också ordinerat flera diakoner och dessutom ordnat en del diakoner till högre rang. Under Anba Abakir's tid har han gjort flera ungdomsmöten, scouter och olika ungdomstjänster dessutom gör han ofta olika ungdomskonferenser både i Sverige och utomlands.

Under hans tid har Hans Helighet Påve Tawadros II Påve av Alexandria besökt Stiftet av Skandinavien. Han började med Norge och Danmark i juni 2014 och sedan Danmark och Sverige september 2015. Under besöket till Sverige fick påven se de olika tjänsterna Anba Abakir har gjort och inviga kyrkor och dessutom varit på ett kyrkobesök till svenska kyrkan i Uppsala och påträffat olika politiker och kyrkoledare.

Källor[redigera | redigera wikitext]