Abecita

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Abecita konstmuseum
Abecita corsettfabrik
Abecita.JPG
Information
Typ av museumKonstmuseum för popkonst, fotografi och textilkonst
PlatsHerrljungagatan, Knalleland, Borås
Etablerat20 december 2006
MuseichefBerit och Bengt Swegmark
Abecita Konstmuseum

Abecita är dels ett konfektionsföretag påbörjat 1932 i Borås, dels ett privat konstmuseum sedan 2006.

Abecita corsettfabrik[redigera | redigera wikitext]

Företagets historia började med att Joel Åkerlund 1932 startade AB Corsettindustri i Borås med tillverkning av BH, gördlar, korsetter och korseletter. Gamla kända märkesplagg som "Cid" och "Abc" kommer från denna fabrik och även 1950-talsgördeln "Little X" är en av firmans produkter. Varumärket "Fox" köptes in på 1960-talet och one-size BH:n "Little wonder" kom till under 1970-talet. Sedan början av 1980-talet ingår Abecita i Swegmarkskoncernen och inriktar sig på en tillverkning av badkläder och underkläder.

Abecita konstmuseum[redigera | redigera wikitext]

I den fabriksbyggnad där Abecita funnits sedan 1942, på Herrljungagatan i Borås, inryms sedan 2006 Abecita konstmuseum, med särskild inriktning på fotografi och popkonst. Även nordisk textilkonst förekommer. Museet är privat och bygger på fabriksägarna Berit och Bengt Swegmarks samling av internationell grafik- och fotokonst. Samlingen, som började byggas upp i slutet av 1960-talet, består av omkring 500 verk av ett 30-tal internationellt kända konstnärer, till exempel Andy Warhol, Kiki Smith, Richard Hamilton, Roy Lichtenstein, David Hockney, Robert Rauschenberg, Jim Dine, Ellsworth Kelly och Louise Bourgeois.[1] Museet har en yta av 2400 m² i tre våningsplan med början på tredje våning i byggnaden. Utöver permanenta utställningar på andra och tredje plan, visas kontinuerligt separat- och vandringsutställningar av olika fotografer på museets första plan i anslutning till reception, kafé och boklåda.

Fotogalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Margareta Artsman (20 december 2006, uppdaterad 11 oktober 2007). ”Konst från korsettfabriken”. Svenska Dagbladet. http://www.svd.se/kultur/konst-fran-korsettfabriken_380344.svd. Läst 1 januari 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]