David Hockney

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
David Hockney, Royal Academy of Arts i London, 2012

David Hockney, född 9 juli 1937 i Bradford, West Yorkshire, är en brittisk konstnär som bor och verkar i Kalifornien. Hans verk är mestadels personliga och självbiografiska, av vilka målningarna av swimmingpooler i Los Angeles tillhör hans mest kända verk.

Liv och verk[redigera | redigera wikitext]

Hockney utbildades vid Bradford Grammar School och vid Royal College of Art i London där han mötte R. B. Kitaj. Han kom att bli förknippad med popkonsten, men hans tidiga verk uppvisar också expressionistiska element, inte olika några av Francis Bacons verk.

Hockney studerade litografi vid Bradfords konstskola, Yorkshire. Hans första tryck var Myself and My Heroes ("Jag och mina hjältar") (1961), där han uppträder vid sidan av en gloriaförsedd Mahatma Gandhi och Walt Whitman. Hans första stora projekt i tryck var en serie med sexton etsningar där han självbiografiskt avbildar Hogarths Rake's Progress. Många av hans litografier är porträtt av hans vänner, vanligast förekommande är Celia Birtwell.

Hockney arbetade också med fotografi, eller för att vara mer exakt – fotomontage. Hockney använde ett olika antal (5–150) små polaroidbilder av ett föremål. Han gjorde sedan en sammansatt bild i form av ett lappverk. Eftersom fotografierna är tagna från olika perspektiv och vid något skilda tidpunkter, blir resultatet ett verk som har drag av kubism, släktskap var ett av Hockneys viktigaste mål – när han diskuterade hur den mänskliga visionen fungerar. Några av dessa verk är landskap, andra porträtt.

Fotomontagen tillkom huvudsakligen mellan 1970 och 1986. Hockneys skapande av sina fotokollage – eller joiners som han kallade dem – var inte planerade, han bara, så att säga, upptäckte dem. Han observerade under sent 60-tal att fotograferna använde kameror med vidvinkelobjektiv för att ta sina bilder. Han gillade inte den typen av fotografier eftersom de blir distorderade på ett sätt som en människa aldrig ser. Det hade inget samband med den mänskliga bildupplevelsen.

Han arbetade med en målning av ett vardagsrum i Los Angeles i vilken vardagsrummet och terrassen kombineras för att bilda en enda bild. Han tog polaroidbilder av vardagsrummet och klistrade ihop dem och ämnade inte skapa någon komposition av bara de bilderna. Men när han såg den slutliga kompositionen, såg han att det blev en berättelse som om åskådaren rör sig genom rummet. Han började arbeta mer och mer med fotografi efter denna upptäckt och slutade till och med att måla under en period för att bättre hitta till denna nya fotograferingsstil.

Ett annat viktigt projekt för Hockney var att rita med Quantel Paintbox, ett datorprogram som tillät konstnären att sketcha direkt på TV-skärmen. Hans verk var så framgångsrika att en video gjordes som visade honom när han använde Quantelmaskinen och sändes i BBC. Hans arbete med Quantel visade honom att den nya tekniken kunde användas till konst.

I TV-programmet "Secret Knowledge" (Hemlig kunskap) år 2001 lade Hockney fram sin teori att de gamla mästarna hade använt camera obscura för att avteckna modellerna på duken. Bilden kunde då mycket exakt föras över på målarduken vilket gav en hög grad av realism.

Hockney tilldelades hedersordern Companion of Honour (CM) 1977 och sitter nu i Kungliga brittiska akademin. Många av Hockneys verk hänger i den gamla kvarnen Salts Mill i Saltaire, nära hans hemstad Bradford. Hockney är representerad vid bland annat Göteborgs konstmuseum[1].

Hans verk, ”Portrait of an artist (pool with two figures)”, såldes 2018 för 90,3 miljoner dollar och blev därmed den dyraste målningen någonsin av en nu levande konstnär.[2]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Hockney, David,David Hockney by David Hockney, redaktör Nick Stangos, Thames and Hudson 1976
  • Hockney, David, Hockney's Pictures. London 2004.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Göteborgs konstmuseum
  2. ^ Joachim Sundell (16 november 2018). ”David Hockneys målning såld – dyraste någonsin av levande konstnär”. svt.se. https://www.svt.se/kultur/david-hockneys-malning-sald-dyraste-nagonsin-av-levande-konstnar. Läst 16 november 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]