Adhémarslottet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fästningsgång mellan slottet och Narbonnetornet
Ingång till slottet
Slottsmurar

Adhémarslottet (franska: Château des Adhémar) ligger på en höjd centralt i den franska staden Montélimar i departementet Drôme.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Slottet har sitt ursprung i 1000-talet då det första slottet byggdes av hertigen av Narbonne. Det återstår dock endast små delar från den tiden.

Under den senare delen av 1100-talet blev slottet släkten Adhémar de Monteils egendom. Släkten var bland annat baroner av Rochemaure och Grignan. Slottet de byggde finns till största delen kvar idag.

På 1300-talet övertogs det av påven och ingick i de påvliga slotten fram till 1447 när Montélimar återgick till det franska kungadömet. Då många väpnade konflikter utspelade sig på platsen, framför allt under hugenottkrigen, uppstod stora skador på slottet och det omvandlades då till citadell. När det blev fred igen blev slottet ett residens. På 1400-talet användes det även som fängelse.

I mitten av 1500-talet återuppbyggde Louis Adhémar slottet i renässansstil, men under franska revolutionen blev det delvis förstört.

Slottet var fängelse 1791-1926 och har sedan dess hållits intakt. Slottet är nu ett centrum för samtida konst.

Arkitektur[redigera | redigera wikitext]

Slottet anses vara ett av de sista exemplen på romansk slottsarkitektur[1] med ringmur, torn, slottspromenad, bostäder och kapell som gjorde att det gick att kombinera familjen, socialt, politiskt och religiöst liv. Endast Narbonnetornet ligger utanför slottsmuren, några meter norrut. Av de ursprungliga residensbyggnaderna från 1100-talet återstår endast palatset. Tre stora rum nås via en stor korridor och består bland annat av nio arkadfönster med skulpturerade kolonner som upptar byggnadens ena långsida.

Slottstornet har tre våningar. Den enkla arkitekturen påminner om slottets medeltida ursprung.

Slottet klassades 1989 som ett historiskt monument av det franska kulturministeriet.[2]

Utställningar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ JeDécouvreLaFrance.com - Château des Adhémar
  2. ^ Franska kulturministeriet - Adhémarslottet, Franska kulturministeriet - Bilder från Adhémarslottet

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]