Adige

Flod
Kyrktornet i Alt-Graun
Kyrktornet i Alt-Graun
Länder Italien Italien
Region Trentino-Alto Adige
Veneto
Mynning Adriatiska havet
 - läge Rosolina, Italien
 - koordinater 45°09′46″N 12°19′41″Ö / 45.16278°N 12.32806°Ö / 45.16278; 12.32806
Längd 410 km
Flodbäcken 12 200 km²
Geonames 3183470
Adiges mynning i Italien
Adiges mynning i Italien
Adiges mynning i Italien

Adige (italienska [ˈaːdid͡ʒe], tyska: Etsch) är en cirka 410 km lång flod,[1] som har sin källa och huvudsakliga sträckning (220 km) i Sydtyrolen (provinsen Bolzano) i norra Italien. Den är Italiens näst längsta flod, efter Po. Avrinningsområdet är 12 200 km², vilket är det tredje största i Italien, efter Po och Tibern.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Floden rinner ut ur den artificiella alpina sjön Reschensee-Lago di Resia, i Reschenpasset, nära gränsen till Österrike och Schweiz ovanför Inndalen. Sjön är känd för kyrktornet som markerar platsen där den tidigare byn Alt-Graun låg. Denna översvämmades och övergavs 1953, då en fördämning byggdes.

Floden Rom flyter ihop med Adige nära Glurns. Floden flyter sedan österut genom Vinschgau-Val Venosta till Meran (Merano), där den möts av Passeier-Passiriofloden från norr. Syd om Bolzano flyter Isarco in i floden som nu leder söderut genom en dal som alltid har varit en av huvudlederna genom Alperna, till och från Resiapasset och Brennerpasset.

Nära Trento i Trentino flyter Avisio, Noce och Fersina in i Adige. Adige rinner genom orten Rovereto och sedan in i Veneto. Där flyter floden genom staden Verona följt av Legnago och sedan förbi Rovigo och Adria genom Lagarinadalen och nordöstra delen av Poslätten ut i Adriatiska havet. Adige och Po flyter parallellt i floddeltat men går aldrig ihop.

Adige har under juni och juli häftiga flöden och för då med sina stora mängder slam.[1] För att undvika översvämningar har floden, genom underjordiska kanaler, kopplats ihop med Gardasjön.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] "Adige". NE.se. Läst 2 oktober 2013.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]