Veneto

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Veneto
Region
Provinser Belluno, Padova, Rovigo,
Treviso, Venedig, Verona,
Vicenza
Huvudstad Venedig
Area 18 264 km²
Folkmängd 4 500 000
Befolkningstäthet 246 invånare/km²
Regionspresident Luca Zaia
GeoNames 3164604
Karta över Italien med Veneto markerat
Karta över Italien med Veneto markerat
Regionen Veneto består av sju provinser: Belluno, Padova, Rovigo, Treviso, Venedig, Verona och Vicenza.
Regionen Veneto består av sju provinser: Belluno, Padova, Rovigo, Treviso, Venedig, Verona och Vicenza.
Webbplats: www.regione.veneto.it

Veneto är en region i nordöstra Italien, belägen mellan Alperna och Adriatiska havet. Veneto består av provinserna Belluno, Padova, Rovigo, Treviso, Venedig, Verona och Vicenza som i sin tur är indelade i sammanlagt 581 kommuner. Regionen motsvarar det historiska området vid namn Venetien.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Regionen gränsar mot Lombardiet, Trentino-Sydtyrolen, Österrike, Friuli-Venezia Giulia och Emilia-Romagna. Floderna Po, Adige, Brenta och Piave flyter genom regionen. Venetos huvudstad är Venedig. Andra viktiga städer i regionen är Verona, Vicenza, Padua, Treviso, Belluno och Rovigo.

Kultur[redigera | redigera wikitext]

Veneto är rikt på kulturella och historiskt värdefulla skatter. I regionen hittar man unik arkitektur som byggnaderna och broarna i Venedig, Palladios villor, den antika romerska amfiteatern i Verona och termerna i Abano Terme.

Ekonomi[redigera | redigera wikitext]

Ekonomin har tidigare till stor del byggt på jordbruk, men är numera i högre grad inriktad på tillverkningsindustri och modeindustri (Benetton och Marzotto är stora arbetsgivare). Venetos vinindustri representeras av vindistrikten Soave och Valpolicella. Venetos turismindustri är betydande tack vare städer som Venedig och Verona, men även vinterresmål i bergen, som exklusiva OS-orten Cortina d'Ampezzo och populära semesterplatser som Lido di Jesolo, Bibione och Gardasjön drar turister.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]