Adopterade Koreaners Förening

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Adopterade Koreaners Förening (AKF) bildades 1986 i Stockholm i Sverige, på initiativ av en grupp adopterade koreaner tillsammans med överste Pyun, dåvarande militärattachéRepubliken Koreas ambassad i Stockholm. Föreningen har som främsta syfte att stödja adopterade koreaner, samt främja koreansk kultur. AKF räknas som världens första förening för internationellt adopterade grundad av adopterade.

AKF har sedan starten organiserat motsvarande 10 % av den totala populationen adopterade koreaner i Sverige. AKF har samlat erfarenhet och kunskap som i en del avseenden är exklusiv för de som delar denna historia.

Syftet med föreningen var från början främst socialt. Det var tillräckligt meningsfullt att ha en förening för att träffa andra adopterade koreaner. Bl.a. för att ta reda på saker om sig själv genom att iaktta andra. Men även en nyfikenhet på varandra. De som berättar om sitt första möte med AKF säger att känslan av att befinna sig i ett rum med 15-30 andra adoptivkoreaner är både skrämmande och fascinerande.

I takt med att de i första generationen adopterade koreaner blir medelålders, får familj, arbete etc. har AKF:s syfte, inriktning och aktiviteter utvidgats. Förutom sociala evenemang, som fortfarande är den största delen i verksamheten, arbetar vi internt med material, texter och samtal, föreläsningar kring ämnen som rör adoption, identitet, etnicitet, ursprung och Korea. AKF har producerat tre skrifter: ”Återresan till korea”, ”Att leva och studera i Korea”, ”Att vara adopterad från Korea”. AKF besitter en stor kunskap rörande adoption och hur adopterade tänker, upplever sin situation, de problem som kan uppstå: triviala och allvarliga, samt att det finns såväl positiva som negativa sidor med att vara adopterad.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]