Afrikas drottning

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Afrikas drottning
(The African Queen)
Afrikas drottning
GenreÄventyr/Drama
RegissörJohn Huston
ProducentSam Spiegel
ManusJames Agee
John Huston
Baserad påAfrikas drottning av C.S. Forester[1]
SkådespelareHumphrey Bogart
Katharine Hepburn
OriginalmusikAllan Gray
ProduktionsbolagHorizon Pictures
DistributionUnited Artists
PremiärUSA 26 december 1951 (urpremiär i Los Angeles),
21 mars 1952 (allmän premiär i USA)
Speltid105 minuter
LandUSA
Storbritannien
SpråkEngelska
IMDb SFDb Elonet

Afrikas drottning (originaltitel The African Queen) är en brittisk-amerikansk film från 1951 i regi av John Huston, med Katharine Hepburn och Humphrey Bogart i huvudrollerna. Filmen hade premiär i Los Angeles den 26 december 1951 och i övriga USA den 21 mars 1952. Den svenska premiären var den 22 september 1952. Filmen är baserad på romanen med samma namn av C.S. Forester. Filmen nominerades till fyra Oscars, varav en vinst för bästa manliga huvudroll.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Ett engelskt syskonpar bor i Belgiska Kongo där de verkar som missionärer vid första världskrigets utbrott. Till den by där de driver en kyrka för befolkningen kommer en dag soldater, tillhörande den tyska armén och bränner ner bybornas hus men skonar missionärsparet och deras bungalow. Brodern blir alltmer förvirrad och dör och systern Rose (Hepburn) lämnar byn med ångbåtsföraren Charlie (Bogart) som kör post på floden med sin gamla ångbåt, The African Queen. De tar sig ner för floden medan Rose utvecklar och övertalar Charlie att de ska försöka torpedera det tyska ångfartyget Louisa. För att kunna göra detta måste de först ta sig förbi det tyska fortet Shona och ta sig genom farliga forsar längs floderna.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen nominerades till fyra Oscar: bästa manliga huvudroll (Humphrey Bogart), bästa kvinnliga huvudroll (Katharine Hepburn), bästa regi (John Huston) och bästa manus (James Agee och John Huston). Den vann enbart priset för bästa manliga huvudroll. Rollen som Charlie Allnut var den enda som gav Humphrey Bogart en Oscar under hela hans karriär.

Bette Davis och John Mills var försthandsvalet till att spela huvudrollerna.

Katharine Hepburn skrev senare också en bok om inspelningen av filmen.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Övriga medverkande (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]