Agaton Sax och Byköpings gästabud

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Agaton Sax och Byköpings gästabud
Författare Nils-Olof Franzén
Originalspråk Svenska
Illustratör Åke Lewerth
Genre Barn
Förlag Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår 1963
Del i serie
Föregås av Agaton Sax och det gamla pipskägget (1961)
Efterföljs av Agaton Sax och bröderna Max (1965)
Se även Agaton Sax och Byköpings gästabud (film).

Agaton Sax och Byköpings gästabud (1963) är Nils-Olof Franzéns sjätte roman om detektiven Agaton Sax. I den här boken är Agaton Sax alltid i Byköping, till skillnad från de andra böckerna, då han är på alla möjliga ställen i Europa.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Till Agaton Sax stora förvåning anländer de båda storförbrytarna Octopus P. Scott och Julius Mosca till Byköping och kommer till honom för att be om hjälp mot Scotland Yard. De utger sig för att vara oskyldiga dubbelgångare till storförbrytarna. Dessa förbrytares plan är att kidnappa Agaton Sax.

I Byköping har det byggts ett nytt, stort höghus. Det ska invigas med en stor middag till vilken de viktigaste personerna i Byköping är inbjudna (Agaton Sax var naturligtvis bjuden). Då har skurkarna tänkt slå till. (I filmen hålls festen i borgen Byköpingshus; jämför Nyköpingshus.)

För att krångla till det ännu mer kommer de riktiga dubbelgångarna, Absalom Nick och Charlie MacSnuff, till Byköping. Dit anländer också Lispington som griper alla som liknar en förbrytare.