Agraff

Från Wikipedia
Version från den 30 oktober 2017 kl. 13.23 av 83.252.0.92 (Diskussion) (Lagt till innehåll)

Agraff (franska agrafe) är ett prydnadsspänne, en häkta, en krok eller dylikt, som appliceras för att hålla ihop två tygstycken, till exempel i gardiner eller plymer, eller helt enkelt som dekor. I Försvarsmakten används agraffer som gradbeteckning på fältmössor.

I modern tid används ordet också om en häftklammer i titan som ibland används i kirurgin i stället för sutur för att hålla ihop huden där det har blivit ett sår. Material i liknande U-form men i något större storlek används också som osteosyntes-material i frakturer och kallas då märla.

Agraff kan också inom arkitekturen syfta ett ornament eller dekor på slutstenen i en valvbåge.

Svenska armén

I armén används agraff som ett mössmärke för befäl, där det även går att utläsa vilken befälskår som bäraren tillhör, eller tillhört. Den nedre knappen pryds av lilla riksvapnet med tre kronor och den kan vara antingen brons-, silverfärgad eller blåemaljerad. Till arméns fältuniform bärs ett broderat mössmärke i tyg, men till parad- eller permissionsuniform bärs en agraff i metall med övre kokard, nedre knapp med tre kronors-emblem och spänne. Generalspersoner bär ett annorlunda och bredare agraffspänne än övriga befäl. Soldater som ej tillhör någon befälskår bär ej mössmärke till fältmössa och till paraduniform bärs istället för kokard överst ett blågult nationalitetsmärke, och underst istället för tre kronors-emblem en knapp med kompani-siffra mot bakgrund i truppslagsfärg.

Befälsordning Brons Silver Blåemaljerad
Underbefäl Underofficer Officer
1960 Underbefäl Underofficer Officer
Värnpliktigt underbefäl Värnpliktig underofficer Värnpliktig officer
1972 Gruppbefäl Plutonsofficer Regementsofficer
Kompaniofficer
Värnpliktigt gruppbefäl Värnpliktsofficer (PB) Värnpliktsofficer (KB)
1983 - - Yrkesofficer
Värnpliktigt gruppbefäl Värnpliktsofficer (PB) Värnpliktsofficer (KB)
2009 Gruppbefäl Specialistofficer Officer
- - -



Se även