Aimee Teegarden

Från Wikipedia
Aimee Teegarden
Teegarden 2013.
Teegarden 2013.
FöddAimee Richelle Teegarden
10 oktober 1989 (34 år)
USA Downey, Kalifornien, USA
Aktiva år2003–
IMDb SFDb

Aimee Richelle Teegarden, född 10 oktober 1989, är en amerikansk skådespelerska, producent och modell. Hon spelade Julie Taylor i NBC-serien Friday Night Lights, Jenny Randall i skräckfilmen Scream 4 och Nova Prescott i Disneyfilmen Prom. År 2014 medverkade hon i den romantiska sci-fi-serien Star-Crossed.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Teegarden har varit modell i olika reklamkampanjer för Old Navy, Tommy Hilfiger, Alltel, Hollister och YMI jeans. Hon har gjort flera TV-framträdanden, bland annat i Cold Case, Ned's Declassified School Survival Guide och Disney Channels Hannah Montana.

Under 2006 fick Teegarden en roll i TV-serien Friday Night Lights, där hon spelar Julie Taylor, coachens dotter.

Den 24 augusti 2007, under Miss Teen USA 2007, ställde Teegarden en fråga ("De senaste opinionsmätningarna har visat att en femtedel av amerikanerna inte kan hitta USA på en världskarta. Varför tror du att det är så här?"). Detta ledde till mycket skriverier då den tävlande, Caitlin Upton,[1] kom med ett meningslöst svar som inte var sammanhängande.

År 2008 medverkade hon i en musikvideo för Hinders låt "Without You" tillsammans med Kellan Lutz. Under 2009 gästade Teegarden i tre episoder av The CW:s 90210 som Rhonda, en West Beverly-elev som korsar vägar med Ethan Ward. [2] Teegarden medverkade i Legend of the Seeker. Hon har även varit med i en ett avsnitt av CSI: Miami och CSI: Crime Scene Investigation.

Under 2011 hade Teegarden en liten biroll i filmen Scream 4 .[3] Under 2011 spelade hon även huvudrollen som Nova Prescott i Disneyfilmen Prom. Hennes karaktär är en högpresterande sistaårselev i High School med planer på att fortsätta sina studier vid Georgetown University efter examen. Filmen handlar om hur hon försöker arrangera skolans avslutningsbal samtidigt som hon handskas med kärlek, sorg, och påtryckningar från sina föräldrar. Hon förälskar sig i skolans bad boy Jesse Richter, som spelas av Thomas McDonell.

Teegarden medverkade i Demi Lovato's musikvideo till låten "Made in the USA" år 2013. 2014 spelade hon rollen som Emery Whitehill i den romantiska sci-fi serien Star-Crossed. Serien hade premiär på The CW 17 februari.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Teegarden är född och uppvuxen i Downey i Kalifornien, en förort till Los Angeles. Hon är tidigare medlem i den frimureriskt inspirerade ungdomsorganisationen Job's Daughters International i Downey.[4] Den 19 juni 2008 utnämndes hon till Honorary International Sweetheart of DeMolay International av Master Councillor Austin Whitaker i Anaheim i Kalifornien. [5]

Filmografi (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Film
År Film Roll Övrigt
2004 Sailing for Madagascar Bette Warren Kortfilm
2009 For Sale by Owner Elenore Dare
The Perfect Age of Rock 'n' Roll Annie Genson
Call of the Wild Tracy
2010 Beautiful Wave Nicole Huvudroll
2011 Scream 4 Jenny Randall
Prom Nova Prescott Huvudroll
Beneath the Darkness Abby
2017 Rings Skye
Television
År Titel Roll Övrigt
2003 Cold Case Tina Bayes, 1990 Avsnitt: "Churchgoing People"
2006 Hannah Montana Melissa Avsnitt: "You're So Vain, You Probably Think This Zit Is About You"
2006–2011 Friday Night Lights Julie Taylor Huvudroll
2007 Ned's Declassified School Survival Guide Tjej #2 Avsnitt: "Boys & Girls"
2009 90210 Rhonda Kimble Avsnitt: "Life's a Drag", "Of Heartbreaks and Hotels", & "Help Me, Rhonda"
CSI: Miami Brianna Faber Avsnitt: "Divorce Party"
Legend of the Seeker Annabelle Avsnitt: "Touched"
2010 CSI: Crime Scene Investigation Molly Sinclair Avsnitt: "World's End"
2014 Star-Crossed Emery Whitehill Huvudroll

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]