Aktinisk keratos

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Aktinisk keratos
Aktiniska keratoser på skalpen hos en äldre tunnhårig man.
Klassifikation och externa resurser
ICD-10 L57.0
ICD-9 702.0
DiseasesDB 29438
MeSH engelsk

Aktinisk keratos (AK) är en vanlig hudsjukdom (ca 70 000-100 000 fall/år i Sverige) som oftast drabbar ljushyade personer i övre medelåldern. Aktinisk betyder ”orsakad av solen”. Keratos kommer av ordet keratin, som betyder horn. Det rör sig alltså om en förtjockning av hornlagret.

Etiologi[redigera | redigera wikitext]

Riskfaktorerna för att utveckla aktinisk keratos är framför allt en lång tids solexponering. Aktinisk keratos uppkommer inte på grund av en eller ett par starka solbrännor utan genom hela livets samlade exponering av ultraviolett ljus (UV-ljus) varför även ålder är en riskfaktor. Män har ökad risk att drabbas, kanske p.g.a. tidigare arbetsmönster med mera utomhusarbete. En fjärde riskfaktor är immunosuppressiv behandling, till exempel i samband med organtransplantation.

Manifestation[redigera | redigera wikitext]

Ibland täcks en aktinisk keratos av ett så kallat hudhorn (cornu cutaneum)

Eftersom AK orsakas av solljus är den vanligast i panna och tinningar, på näsa, ytteröron och handryggar. Den typiska förändringen är en brunröd, fjällande fläck som mäter från ett par millimeter upp till ett par centimeter. Ett typiskt kännetecken är att fläcken känns ”raspig” när man känner på den med fingret.

Komplikationer[redigera | redigera wikitext]

Den individuella fläcken kvarstår ganska oförändrad genom åren. Eftersom vissa aktiniska keratoser kan utvecklas till skivepitelcancer som är en elakartad tumör så bör aktinisk keratos behandlas.

Behandling[redigera | redigera wikitext]

  • Aldara immunomodelerande läkemedel, 5 % kräm.
  • Frysning med flytande kväve, så kallad kryobehandling.
  • Diklofenak 3 % kräm, antiinflammatorisk kräm som även leder till att nybildningen av hornlagret balanseras

Referenser[redigera | redigera wikitext]

internetmedicin.se