Skivepitelcancer

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Skivepitelcancer
Klassifikation och externa resurser
ICD-10 C44
ICD-9 199
ICD-O M8070/3
MedlinePlus 000829
eMedicine derm/401 
MeSH engelsk

Skivepitelcancer är en cancerform som uppträder där i kroppen man har skivepitelceller. På kvinnor så finns det skivepitelceller exempelvis på livmodertappen. Enligt 1177 är skivepitelcancer en form av hudcancer, den näst vanligaste formen efter basalcellscancer.

Skivepitelcancer kan förekomma i två stadier. I det första stadiet växer cancern i överhuden och uppstår vanligen som en rodnad, ibland fjällande, fläck som ibland kan misstas för eksem. I sitt andra stadium växer cancern ner i läderhuden. Cancern visar sig i detta stadium som en röd knuta med fjällig eller sårig yta. Vanligen uppstår denna i ansiktet, på händerna, en kal hjässa eller på händernas ovansida.

Risken för skivepitelcancer ökar med ålder — sjukdomen drabbar sällan personer under 40 år — och solexponering.

Diagnos ställs av läkare med hjälp av dermatoskop och/eller vävnadsprov .

Ytlig skivepitelcancer kan behandlas på olika sätt, bland annat kan den skäras bort eller frysbehandlas med flytande kväve. I det andra stadiet måste man operera då det föreligger risk att den sprider sig. Har cancern spritt sig kan patienten få cytostatika och vissa patienter strålbehandlas. De flesta som drabbas av skivepitelcancer blir botade.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]