Aktionsgruppen mot fria fjälljakten

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Aktionsgruppen mot fria fjälljakten, även Aktionsgruppen mot fria fjälljakten upa [1], var den grupp som i brev till dagstidningar tog på sig bombdåden mot kraftledningar i Jämtland 1998. Att den som skrivit breven också låg bakom bomberna visas av de utförliga, och för utomstående okända, uppgifter som brevskrivaren kunde lämna om dåden.[källa behövs] Inget är känt om gruppens omfattning, varaktighet eller övriga verksamhet.

År 1998 bombades två kraftledningar i Jämtland. Bombattentaten var nära med att lyckas förstöra två centrala kraftledningar. Kraftledningarna var 400 kilovolts stamledningar, och därmed två av Sveriges viktigaste ledningar. Totalt fanns vid tillfället åtta stycken stamledningar genom Sverige, varför de två ledningarna stod för en omfattande del av strömförsörjningen till södra Sverige.

Aktionsgruppen mot den fria fjälljakten tog i brev till tidningarna Dagens Nyheter och Aftonbladet under augusti och september 1998 på sig flera attentat. I hotbreven krävde gruppen att "1992 års riksdagsbeslut om att införa fri fjälljakt på småvilt måste rivas upp". Om det inte skedde, hotade aktionsgruppen med att "lamslå Sverige". De skrev vidare att "Sverige har jävlats nog med samerna – ursprungsbefolkningen i landet" och att "Svenska Kraft (...) får symbolisera utsugningen av samernas land."[2]

I mars 1999 greps en samisk politiker för dådet efter att han kopplats till den biblioteksdator från vilken e-posten till tidningarna hade skickats.[3] Mannen släpptes dock efter en tid och åtalades aldrig.

Vissa av breven till tidningsredaktionerna undertecknades med "Aktionsgruppen mot den fria fjälljakten upa". "Upa" tolkas här rimligen som en förkortning för den äldre juridiska termen utan personligt ansvar, en förkortning som i början av 1900-talen förekom i slutet av föreningsnamn just på detta sätt.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Håkan Lindqvist (2 oktober 1998). ”Sabotagen mot kraftnät - Kontroversiellt lämna originalbrev till polisen”. Journalisten. http://www.journalisten.se/nyheter/sabotagen-mot-kraftnat-kontroversiellt-lamna-originalbrev-till-polisen. 
  2. ^ Oisin Cantwell (19 september 1998). ”Flera bombattentat mot kraftledning”. Aftonbladet. http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/9809/15/bomb.html. 
  3. ^ Tomas Larsson (15 november 1999). ”DN ledde polisen på spåren”. Journalisten. http://journalisten.se/nyheter/dn-ledde-polisen-pa-sparen.