Hoppa till innehållet

al-Hasakah (provins)

Från Wikipedia
al-Hasakah
Provins
Land Syrien Syrien
Huvudstad al-Hasakah
Area 23 334 km²
Folkmängd 1 409 000 (2008)
Befolkningstäthet 60 invånare/km²
Geonames 173813
Provinsens läge i Syrien.
Provinsens läge i Syrien.
Provinsens läge i Syrien.

al-Hasakah (uttalas El Hasakeh men även El Hseja av lokalbefolkningen, assyriska/syrianska: Gozarto) är en provins som ligger i nordöstra delen av Syrien, i ett område som kallas al-Jazira. Den administrativa huvudorten är al-Hasakah. Där bor många kristna assyrier/syrianer och muslimska kurder med andra kristna och muslimer tillsammans med en decimerad judisk befolkning. Många etniska grupper har sökt sig till och bor i al-Hasakah på grund av dess placering nära gränsen till olika länder. Befolkningen uppgick till 1 409 000 invånare i slutet av 2008, på en yta av 23 334 kvadratkilometer.[1]

De största städerna är al-Hasakah, al-Qāmišlī, Ra's al-'Ayn och al-Malikiyya.

Administrativ indelning

[redigera | redigera wikitext]

Provinsen är indelad i fyra distrikt, mintaqah:

  • al-Hasakah
  • al-Malikiyya
  • al-Qāmišlī
  • Ra's al-'Ayn
Under 1900-talet ledde projekt för konstbevattning i regionen till en stor odling av bomull.

En stor del av Syriens olje- och gasfyndigheter återfinns i al-Hasakah. Jordbruket utgör den huvudsakliga sysselsättningen för många i provinsen, med bland annat bomull- och spannmålsodling men även grönsaksodling och fruktträd.

Khabur är en av Eufrat viktigaste bifloder och rinner genom provinsen i nord-sydlig riktning. Även Tigris utgör delvis provinsens nordöstra gräns mot Turkiet och Irak. En annan tidigare vital flod i provinsen, innan Turkiet ströp största delen av dess flöde, är Aljaghjaq.

al-Hasakah har ett typiskt inlandsklimat vilket innebär att de har mycket varma somrar och kalla vintrar. På sommaren drabbas området ofta av sandstormar.