Al Jolson (film)

Från Wikipedia
Al Jolson
(The Jolson Story)
GenreBiografisk, drama, musik
RegissörAlfred E. Green
ProducentSidney Skolsky
ManusStephen Longstreet
(manus)
Sidney Buchman
(ej krediterad)
Harry Chandlee
(adaptation)
Andrew Solt
(adaptation)
SkådespelareLarry Parks
Evelyn Keyes
William Demarest
Bill Goodwin
OriginalmusikMorris Stoloff
FotografJoseph Walker
ProduktionsbolagColumbia Pictures
Premiär10 oktober 1946
Speltid128 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
IMDb SFDb Elonet

Al Jolson (engelska: The Jolson Story) är en amerikansk biografisk musikalfilm i Technicolor från 1946 i regi av Alfred E. Green. Filmen berättar en idealiserad version av sångaren Al Jolsons liv. I huvudrollerna ses Larry Parks som Jolson, Evelyn Keyes som Julie Benson (Jolsons fru Ruby Keeler), William Demarest som hans chef, Ludwig Donath och Tamara Shayne som hans föräldrar samt Scotty Beckett som den unga Jolson. Filmen fick en uppföljare, Sången är mitt liv 1949.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Al Jolson växer upp som en liten judisk pojke, som upptäcker sången och går emot sin fars vilja för att kunna sjunga och få arbeta i underhållningsbranschen. Han arbetar mycket hårt, nästan dygnet runt året om och blir en gigantisk stjärna, på Broadway, på filmduken och allt han tar i blir till guld. Men så blir han kär i en dansare och förutsättningarna ändras, vad är lycka? Att stå på scen framför tusentals människor eller att ha ett harmoniskt familjeliv? En svår fråga när man har sjungit och underhållit människor hela sitt liv.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Ruby Keeler vägrade gå med på att hennes namn skulle användas i filmen, så manusförfattarna använde istället ett alias, "Julie Benson".

Larry Parks sång dubbades av Al Jolson och Scotty Becketts sång av Rudy Wissler. Al Jolson ville absolut vara med i filmen på något sätt, så han övertalade producenten om att filma honom istället för Larry Parks i blackfacenumret "Swanee". Jolson ses i helfigur när han uppträder på en specialbyggd teaterscen.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Musiknummer i filmen[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]