Alfastrålning

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Alfapartikel)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Strålning
Spectre.svg
Elektromagnetisk
Partikelstrålning
Övrigt

Alfastrålning eller α-strålning är en typ av joniserande strålning bestående av alfapartiklar, vilket är atomkärnor av helium (två protoner och två neutroner). Alfastrålning avges i samband med radioaktivt sönderfall av typ alfa-sönderfall.

Alfastrålning stoppas mycket lätt av material i dess väg. Dess räckvidd är cirka 10 cm i luft, och den stoppas av ett papper. Den kan exempelvis inte tränga igenom det yttersta lagret hud på människokroppen. Alfastrålning är därför endast farlig om den kommer i direkt kontakt med levande celler, exempelvis genom att man intar ett radioaktivt ämne med födan eller andas in alfastrålande partiklar, då den å andra sidan blir mycket farlig, eftersom en α-partikel har större massa än till exempel en elektron (betastrålning).

Man kan inte direkt observera alfastrålning, men man kan se effekterna av den genom att placera det strålande ämnet i en nedkyld behållare. Efter en liten stund uppträder tydliga kondenssträngar i behållaren, som ser ut att komma ifrån ingenstans.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]