Alfred Vestlund

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Alfred Vestlund är namnet på en fiktiv svensk poet och varuhusexpedit i den likaledes fiktiva svenska staden Grönköping, känd från den satiriska tidskriften Grönköpings Veckoblad. Som poet framträder Vestlund under "den så gott som fullständiga anonymitetens namnförkortning"[1] med signaturen A:lfr-d V:stl-nd. Hans dikter har först stått att läsa i Grönköpings Veckoblad. De har sedan utgivits i årskrönikor från Grönköping för att slutligen komma med i antologier och egna diktsamlingar.

Alfred Vestlund introducerades som medarbetare i Grönköpings Veckoblad vid omläggningen från bilaga till Söndags-Nisse till självständig tidning 1916. Bakom det versskrivande handelsbiträdet stod journalisten Oscar Rydqvist (1893–1965), som under de kommande åren skulle bli Veckobladets huvudförfattare. Rollfiguren hade han i viss grad baserat på sig själv. Han var son till en speceri- och diversehandlare i Sundsvall och framträdde själv samma år under eget namn som diktare. Såsom för flera andra av Rydqvists grönköpingsgestalter hade han tagit namnet från en person i levande livet, i detta fall en studiekamrat från gymnasiet i Sundsvall och från studentåren i Uppsala.[2]

När Rydqvist slutade skriva för Grönköpings Veckoblad övertogs signaturen 1925 av Nils Hasselskog som enligt Kylhammar och Nilsson förvandlade "Alfred Vestlund, Oscar Rydqvists menlöse och ointressanta lyriker, till A:lfr-d V:stl-nd, en usel poet av högsta klass"[3]. Det är genom diktsamlingen Guldregn från 1935, som Hasselskog har nått speciell berömmelse. "Han är en mycket stor 'minor classic'," skriver Göran Hägg.[4] Hasselskogs författarskap behandlas utförligare i Wikipedia-artikeln om denne.

Under några år omkring 1950 publicerade Gunnar Ekelöf dikter i Grönköpings veckoblad under Vestlunds signatur. Dessa har identifierats och utgivits med kommentarer av Daniel Möller. Serien avslutades med "Epilog av A:lfr-d V:stl-nd" i diktsamlingen Strountes 1955.[5] Ekelöfs grönköpinsdikterr utgör till form och innehåll satirisk kritik av sin samtids modernistiska poesi.

Efter Hasselskogs död 1936 har utom Ekelöf ett flertal andra personer publicerat dikter under A:lfr-d V:stl-nds signatur men utan att få speciell uppmärksamhet.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

 • Guldregn : poesi av A:lfr-d V:stl-nd / med inledande studium av Nils Hasselskog. Wahlström och Widstrand, 1935, 1948, 1963, 1965. Upplagor från 1948 och senare med teckningar av Birger Lundquist.
 • Ur Grönköpings krönika / med nya dikter av A:fr-d V:stl-nd. Av Erik Brandt. Bonnier, 1939.
 • Transpirationer och annan vers från Grönköping : antologi med inledning av Seth Bremberg. Wahlström och Widstrand, 1958.
 • Vad rätt du tänkt fast det var fel : med Nils Hasselskog i Grönköping, utgiven av Nils N:son Hasselskog. Wezäta, 1969.
 • Sånger till min harpa : täml. nya dikter / av A:lfr-d V:stl-nd. Legenda, 1986.
 • Grönköpingsdikter av Nils Hasselskog, sammanställda av Göran B. Nilsson och Martin Kylhammar, illustrationer av Lasse Sandberg. Prisma 1987.
 • Staden i mitt hjärta : poesi och transpiranto från Grönköping / A:lfr-d V:stl-nd och Ludvig Hagwald. Lind & Co., 2010.
 • Dikter i Grönköpings veckoblad av Gunnar Ekelöf, utgivna med en inledning och kommentarer av Daniel Möller. Stockholm: Gunnar Ekelöf-sällskapet, 2016.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Nils Hasselskog i inledningen till Guldregn.
 2. ^ Kerstin Wikberg: Samhällets skrattspegel. Studier i Grönköpings Veckoblad. Stockholm: Norstedts, 1978, s. 115
 3. ^ Nils Hasselskog: Det klassiska Grönköping. Företal av Martin Kylhammar och Göran B Nilsson. Stockholm: Fischer & Co., 1997, s. 11.
 4. ^ Göran Hägg, Den svenska litteraturhistorien, Wahlström och Widstrand, 1996, s. 540.
 5. ^ Gunnar Ekelöf, Dikter. Månpocket, 1989, s. 274