Antologi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

En antologi är en samling, företrädesvis av litterära verk (till exempel novellsamlingar), men termen kan även användas för film, musik- och notsamlingar. I akademiska sammanhang syftar det på en bok där flera författare har skrivit varsitt kapitel.

Serieantologier[redigera | redigera wikitext]

Antologier i form av serier kallas för serieantologier. Serietidningen Kalle Anka & C:o räknas normalt inte som antologi eftersom den innehåller enbart Disneyserier – även om det är olika författare, titlar och huvudroller – men däremot räknas Agent X9 som antologiserietidning. Exempel på andra kända antologiserietidningar är Alla tiders seriejournal, Gigant, Topp-Serien och Western-Serier.

Serieantologier förekommer även i bok- och albumform, till exempel "Bild & Bubblas stora seriebok" och "Comics – den stora serieboken".

Notantologier[redigera | redigera wikitext]

Antologier i form av noter kallas notantologier och innehåller kompositioner av olika tonsättare, titlar och textförfattare från en viss period. Exempel på notantologi är Svenska operaarior 1874-2009 för röst och piano i fyra band.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]