Alkylatbensin

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Alkylatbensin är en sorts motorbränsle, och räknas som ett miljöbränsle. Det innehåller relativt lite av bensen, aromater, polyaromater, olefiner och svavel. I motorer med avgasrening är dock nyttan för miljön måttlig jämfört med andra sorters bränsle. Det huvudsakliga användningsområdet är gräsklippare, kantklippare, motorsågar, röjsågar, utombordare på småbåtar och andra små bensinmotorer som saknar avgasrening. Alkylatbensin går att använda i alla tvåtaktsmotorer, även högprestandavarianter så som tävlingsbåtmotorer.

För en äldre utombordare av tvåtaktaktstyp kan de skadliga utsläppen minskas med 80–90 %.[1] Miljövinsten med alkylatbensin är extra stor i vikar och grunda vatten där ekosystemet är särskilt känsligt.

Alkylatbensin tillverkas genom att bensinsorter som inte innehåller giftiga aromater, olefiner eller svavel blandas [2];

Exempel är:

1) Teknisk alkylatbensin. Den framställs genom alkylering av lätta olefiner med lätta paraffiner; till exempel iso-buten med isobutan, butan och propan. Lätta olefiner uppstår genom s.k. krackningsprocesser i ett modernt oljeraffinaderi. Lätta paraffiner kan också uppstå, och de finns även i råolja.

2) Isomerisatbensin. Den framställs genom katalytisk isomerisering av lätta paraffiner (alkaner). till exempel pentan, hexan → iso-pentan, iso-hexan.

3) Polymerisatbensin. Den framställs genom s.k. oligomerisering av lätta olefiner, till exempel propen, buten, penten. Då fraktioner av råolja krackas med hjälp av katalysiska processer i ett oljeraffinaderi, bildas mindre molekyler ur råoljan, till exempel lätta oljefiner. Polymerisatet görs av olefiner, men slutprodukten är en lätt paraffin (alkan).

4) Butangas. Butangas framställs på vissa oljeraffinaderier, och den löser sig i bensin. Den är ren och ger rena avgaser vid förbränning.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Alkalytbensin - Härryda kommun
  2. ^ Ullmans Encyclopedia of Industrial Chemistry

Se även[redigera | redigera wikitext]