All-Stars

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här artikeln handlar om skomärket All-Stars. För uttrycket All-Star, se All-Star.
Klassiska svarta Chucks

Converse All-Stars, även kända under namnen Chuck Taylor All-Stars,Chucks, Taylors och All-stars, är en sko i kanvas och gummi (se: plimsolls) som introducerades år 1917. Den var från början avsedd som basketsko, men erhöll ingen vidare popularitet förrän dåtidens basketspelare Chuck Taylor gjorde reklam för den. Den bärs idag av miljontals personer, inte minst basketspelare, och uppskattas vara en av världens mest burna sko.

Det förekommer spekulationer om varför en sko som är så enkel och osofistikerad till utseendet har behållit sin popularitet i snart 100 år. En del anser att det är på grund av skons hållbarhet och ypperliga komfort som den burits flitigt av människor från varierande kulturer. Att den kan bäras ihop med de flesta kläder gör knappast dess popularitet mindre.

Idag kostar ett par klassiska Chuck Taylors mellan 50 och 70 euro inom EU. Det är emellertid mycket enkelt att finna skorna till lägre pris om man är intresserad av det, samlar på skorna, eller om man anser sig behöva något extra i garderoben.

I Hollywood, till exempel, märks en trend som visar All-Starsens bekvämlighet. Skorna är, med tanke på sin historia, möjligen menade att skapa avslappning och en tillbakadragen stil.

Mediaprofiler och kändisar som burit Converse All-Stars

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]