Alternate reality game

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

ARG är en undergenre till Verklighetsspel.

Ett Alternate Reality Game, eller ARG, är ett spel som medvetet suddar ut gränsen mellan spelet och verkligheten. Medan spelet huvudsakligen är uppbyggt kring online-material, såsom webbplatser och liknande, händer det ofta att det finns händelser i spelet som "sträcker sig ut" i spelarens riktiga värld och försöker bringa dem tillsammans.

Vad är ett ARG?[redigera | redigera wikitext]

Alternative Reality Gaming eller ARG, är en ny företeelse som har sitt ursprung i reklamvärlden. Det första stora ARG:et gjordes 2001 för filmen A.I. Genom att blanda verkligheten med spelet skapades en helt ny upplevelse för deltagarna. Spelet hade sin bas på Internet men sträckte sig ibland utanför och in i verkligheten, genom att det ringde upp spelarna på jobbet eller gömde ledtrådar på offentliga toaletter.

Förenklat är ett ARG är en serie pussel som binds ihop av en större ramhistoria. Man kan säga att man tar en bok och delar upp den i många mindre delar, sprider ut den över flera olika medium och platser och kopplar ihop delarna med olika klurigheter. Ett ARG är en del problem, en del historia och en del samarbete. Oftast görs klurigheterna på ett sådant sätt att de inte skall kunna lösas av en enskild person utan förlitar sig på att deltagarna skall samarbeta för att lösa problemen.

Ett gemensamt slagord för de flesta ARG:en är att de inte utger sig för att vara påhittade, spelet döljer sig istället bakom en rökridå och låtsas vara en del av verkligheten. Enkelt kan man säga att de som designar spelet vet att det är ett spel. Det vet de som spelar också, men spelet i sig vet det inte. I alla lägen där spelarna interagerar med spelet, kommer spelet hävda att det är sanningen, och att allt som sker i spelet händer på riktigt. Detta brukar refereras till som konceptet "This is not a game".

"This is not a game" är också ett synsätt som många spelare har när de spelar. Även om spelaren vet att det inte är ett spel, så förhåller han/hon sig till spelet som om det vore verklighet.

TINAG, alltså förkortningen på "This is not a game" är en designfilosofi som används i skapandet av ARG.

ARG-spel är oftast en väldigt stor värld, uppbyggd av tiotals, kanske hundratals olika webbplatser, vilka alla påstår sig vara äkta. Oftast så är det till och med svårt att skilja mellan en sajt som hör till spelet och en som inte gör det. Det är dessa webbplatser som ligger till grund för spelet och dess unika sätt att sprida informationen och att skapa den röda tråden. Syftet med att skapa ett sådant här spel är att få spelvärlden och den riktiga världen att sammanfalla, för att skapa en intensiv och spänningssökande upplevelse.

Olika sätt som spelet kan interagera med spelaren kan vara saker som:

men även mer oskyldiga sidor som ser ut som till exempel ett företags webbplats. Ofta ligger det ledtrådar, pussel eller uppgifter till spelet dolda bakom ytan i dessa

  • Telefonsamtal/SMS till spelarens hem eller mobiltelefon
  • Vanlig post, så kallad snigelpost
  • Tidningsartiklar eller annonser och dylikt
  • IRC-kanaler
  • Verkliga objekt, relaterade till spelet
  • Verkliga händelser, presidentval/naturkatastrofer och dylikt som relateras till i spelet

Hur spelar man ett ARG?[redigera | redigera wikitext]

Tänk dig att du surfar runt på din favoritcommunity-sajt, där råkar du snubbla in på en presentation som verkar lite mystisk. Du tittar lite närmare på den användaren, och börjar läsa hennes bloggar. Där får du reda på att det har hänt henne något mystiskt, hon har träffat någon som ber om hjälp. Du bestämmer dig för att kolla närmare på de webbplatser som hon skriver om.

Du har nu använt dina kunskaper om hur Internet fungerar för att lösa det första problemet på ARG:et.

På de sajterna kan du ladda ner en liten bildserie som verkar peka på en plats i verkligheten, du klurar snabbt ut vilken plats den pekar på och skriver ihop ett brev till henne om det.

Du har nu direkt interagerat med spelet genom din vanliga e-post.

Efter att du har fått ett svar från henne där hon tackar dig för att du har hjälpt henne och där hon ber dig titta närmare på en annan bild. I hörnet av den bilden ser du att någon har ristat in ett telefonnummer, fylld av förväntan och spänning ringer du det numret. Men när det till din stora förskräckelse inte är en automatisk telefonsvarare som svarar utan en riktig person, slänger du på luren.

Du har nu interagerat med en fiktiv verklighet, med din verkliga telefon och med ditt verkliga jag.

Alla ARG ser förstås inte ut på det sättet, men huvudsaken med alla ARG är att du interagerar med den fiktiva handlingen via dina vardagssaker, så som din telefon eller din epost samt att du inte gör det som en annan karaktär utan att det är du själv i egen hög person som tar del i handlingen. Du behöver inte ha någon speciell utrustning för att kunna spela, du använder dig bara av saker som redan finns i din vardag.

Var köper man ett ARG?[redigera | redigera wikitext]

De flesta ARG är gratis att spela och kräver inte att du skall ha någon särskild utrustning för att kunna del ta i dem. Allt som behövs har du antagligen redan tillgång till, som en Internetanslutning eller en vanlig telefon. Den enda kostnaden du kan tänkas lägga ut är bensinen för att ta dig till live-eventen eller telefonkostnaden för att ringa. Det finns dock ett par ARG som har priser och dessa brukar kosta att vara med i.

Var får man tag på ett ARG?[redigera | redigera wikitext]

Alla stora ARG finns listade på Alternate Reality Gaming Network, dock finns det få svenska exempel, där det enda egentliga undantaget är Sanningen om Marika som dock är slut nu.

Självklart är "Alternate Reality Game" en svår sak att definiera. Men för lite mer förklaring kan ni titta in på dessa länkar:

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]