A.I. – Artificiell Intelligens

Från Wikipedia
Den här artikeln handlar om science fiction-filmen. För Wikipedias artikel om artificiell intelligens (AI), se Artificiell intelligens.
A.I. Artificiell intelligens
A.I. Artificiell intelligens
A.I. Artificiell intelligens
Genredrama
science fiction
RegissörSteven Spielberg
ProducentBonnie Curtis
Kathleen Kennedy
Steven Spielberg
ManusSteven Spielberg
SynopsisIan Watson
Baserad påSuper-Toys Last All Summer Long av
Brian Aldiss
SkådespelareHaley Joel Osment
Jude Law
Frances O'Connor
Brendan Gleeson
William Hurt
BerättareBen Kingsley
OriginalmusikJohn Williams
FotografJanusz Kaminski
KlippningMichael Kahn
ProduktionsbolagAmblin Entertainment
Stanley Kubrick Productions
DistributionWarner Bros.
DreamWorks
PremiärUSA 29 juni 2001 (USA)
Speltid146 minuter
LandUSA
Språkengelska
Budget$100 miljoner
Intäkter$235 926 552
IMDb SFDb Elonet

A.I. – Artificiell Intelligens (engelska: A.I. Artificial Intelligence) är en amerikansk science fiction-film i regi av Steven Spielberg. Den hade biopremiär i USA den 29 juni 2001.[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

David (spelad av Haley Joel Osment) ser ut och beter sig precis som ett vanligt barn, men är en prototyp till en ny generation av väldigt avancerade robotar, sådana som ska kunna ersätta människor och även ha möjlighet till känslor. Efter att blivit utkastad från sin fosterfamilj genom otursamma händelser, bestämmer sig David för att leta rätt på den blå fen. David tror att fen kan göra honom till en verklig pojke, precis som hon gjorde med Pinocchio i sagorna som Davids fostermor brukade läsa, och därmed göra det möjligt för honom att bli accepterad av sin fostermor. Han får sällskap av en robot, spelad av Jude Law; en äldre version som verkar istället för mänskliga prostituerade, och som är jagad av polis i tron att det är han som begått ett hemskt brott.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

A.I. - Artificiell Intelligens regisserades av Steven Spielberg, som även skrivit filmens manus tillsammans med Ian Watson. Manuset baseras på novellen "Supertoys Last All Summer Long" som skrevs av Brian Aldiss. Filmen har ofta liknats vid sagan om Pinocchio.[2]

Stanley Kubrick var väldigt aktiv i utvecklingen av filmen, men han dog innan produktionen påbörjades och filmen är tillägnad honom.

Filmens specialeffekter gjordes av Stan Winstons studio.

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”A.I. Artificial Intelligence” (på engelska). Box Office Mojo. 29 juni 2001. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=ai.htm. Läst 7 september 2016. 
  2. ^ Georgia Panteli. ”From Puppet to Cyborg” (på english). From Puppet to Cyborg. Discovery. 55. http://discovery.ucl.ac.uk/1528658/13/Panteli_Georgia_PhD%20Thesis.pdf. Läst 26 augusti 2019. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]