A.I. – Artificiell Intelligens

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om science fiction-filmen. För Wikipedias artikel om artificiell intelligens (AI), se Artificiell intelligens.
A.I. Artificiell intelligens
Genre drama
science fiction
Regissör Steven Spielberg
Producent Bonnie Curtis
Kathleen Kennedy
Steven Spielberg
Manus Steven Spielberg
Synopsis Ian Watson
Baserad på Super-Toys Last All Summer Long av
Brian Aldiss
Skådespelare Haley Joel Osment
Jude Law
Frances O'Connor
Brendan Gleeson
William Hurt
Berättare Ben Kingsley
Originalmusik John Williams
Fotograf Janusz Kaminski
Klippning Michael Kahn
Produktionsbolag Amblin Entertainment
Stanley Kubrick Productions
Distribution Warner Bros.
DreamWorks
Premiär
Speltid 146 minuter
Land USA
Språk engelska
Budget $100 miljoner
Intäkter $235 926 552
IMDb SFDb

A.I. – Artificiell Intelligens (engelska: A.I. Artificial Intelligence) är en amerikansk science fiction-film i regi av Steven Spielberg. Den hade biopremiär i USA den 29 juni 2001.[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

David (spelad av Haley Joel Osment) ser ut och beter sig precis som ett vanligt barn, men är en prototyp till en ny generation av väldigt avancerade robotar, sådana som ska kunna ersätta människor och även ha möjlighet till känslor. Efter att blivit utkastad från sin fosterfamilj genom otursamma händelser, bestämmer sig David för att leta rätt på den blå fen. David tror att fen kan göra honom till en verklig pojke, precis som hon gjorde med Pinocchio i sagorna som Davids fostermor brukade läsa, och därmed göra det möjligt för honom att bli accepterad av sin fostermor. Han får sällskap av en robot, spelad av Jude Law; en äldre version som verkar istället för mänskliga prostituerade, och som är jagad av polis i tron att det är han som begått ett hemskt brott.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

A.I. - Artificiell Intelligens regisserades av Steven Spielberg, som även skrivit filmens manus tillsammans med Ian Watson. Manuset baseras på novellen "Supertoys Last All Summer Long" som skrevs av Brian Aldiss.

Stanley Kubrick var väldigt aktiv i utvecklingen av filmen, men han dog innan produktionen påbörjades och filmen är tillägnad honom.

Filmens specialeffekter gjordes av Stan Winstons studio.

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”A.I. Artificial Intelligence” (på engelska). Box Office Mojo. 29 juni 2001. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=ai.htm. Läst 7 september 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]