Alvastra krönikespel

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Alvastra krönikespel
Alvastra-ruins-Sweden.jpg
Dagsljus över Alvastra, med Ommas berg i bakgrunden. Augusti 2006.
PlatsAlvastra klosterruin, Sverige Sverige
TidpunktJuli
År1985-
TypSkådespel

Alvastra krönikespel är ett skådespel som i juli varje år spelas vid Alvastra klosterruin utanför Ödeshög i Östergötland. Det är ett skådespel med mycken ljussättning. Det börjar när mörkret faller över Östgötaslätten.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Alvastra krönikespel handlar om drottning Omma som levde på Omberg, Ommas folk, vikingarna som förslavade Ommas folk, de kristnas intåg, Clairvauxmunkarna, djävulen, digerdöden och heliga Birgitta.

Det börjar på jättarnas och alvernas tid, då drottning Omma levde. Ommas älskade slår ihjäl sig på Omberg och Omma blir otröstlig och hennes tårar bildar Vättern. Hon bestämmer senare för att följa sin älskade i döden, men hon lovar att föda ett folk som ska leva i hennes land.

Därpå följer vikingar, munkar, präster och kungar, men Omma finns alltid närvarande i det förtrollade land som hon kallar sitt eget.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Spelet har uppsatts sedan 1985 och har haft en rad olika regissörer genom åren. Nuvarande (2014) regissör är Bernt Lindkvist. Förutom några traditionella latinska hymner är all musik skriven av Gunnel Frisk. Sedan många år leds musiken av Moa Frisk. Koreograf (2014) är Annsi Simar.

Trivia[redigera | redigera wikitext]

Från och med 2014 testas en myggfångare av gasoltyp.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]