Alzheimer Sverige

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Alzheimer Sverige
Grundat 1986
Huvudkontor Lund, Sverige
Internationellt samarbetsorgan Alzheimer's Disease International
Europeiskt samarbetsorgan Alzheimer Europe
Förbundstidning Minnesvärt

Alzheimer Sverige tidigare Alzheimerföreningen i Sverige är en riksorganisation för människor drabbade av Alzheimers sjukdom eller annan svår kognitiv hjärnsjukdom. Den bildades 1986 under namnet Alzheimerföreningen i Sverige, men bytte i augusti 2012 namn till Alzheimer Sverige.[1] Dess uppgift är att ge råd och stöd, uppmärksamma och belysa de problem och möjligheter som finns för drabbade och anhöriga samt verka för bättre vård och omsorg för människor med demenssjukdom. Alzheimer Sverige driver telefonrådgivning samt ger ut tidskriften Minnesvärt (tidigare Alzheimertidningen).

Inom verksamheten bedrivs även "Café minnesvärt" (tidigare: "Alzheimer Café") på olika platser i Sverige och alltid i samverkan med andra lokala organisationer och/eller kommuner. Alzheimer Café är ett internationellt koncept som grundades i Nederländerna 1997 och som handlar om att bryta isoleringen för drabbade och deras anhöriga. Arrangemangen måste vara gratis.

Internationellt är Alzheimer Sverige medlem i två organisationer. Dels är man en av två svenska representanter inom samarbetsorganisationen Alzheimer Europe. Dels är man Sveriges enda representant i den globala samarbetsorganisationen Alzheimer's Disease International, som äger varumärkena Internationella Alzheimerdagen och Internationella Alzheimermånaden[2].

Riksorganisationens säte är i Lund. Riksorganisationen har även fjorton lokalföreningar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Krister Westerlund (12 augusti 2012). ”Nu heter vi Alzheimer Sverige!”. Alzheimer Sverige. Arkiverad från originalet den 11 maj 2018. https://web.archive.org/web/20180511220016/http://www.alzheimersverige.se/fakta-forskning/forskning-nyheter/nu-heter-vi-alzheimer-sverige/. Läst 8 augusti 2016. 
  2. ^ http://www.alz.co.uk/world-alzheimers-month/about

Övriga källor[redigera | redigera wikitext]