Ambjörn

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ambjörn, är ett mansnamn av nordiskt ursprung, och en yngre form av namnet Arnbjörn, Detta i sin tur av fornsvenska Arnbiorn eller Anbiorn[1]. Den 31 december 2015 bar 509 män namnet Ambjörn, varav 148 hade det som tilltalsnamn.[2]

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Ambjörn är modern form av fornsvenska Arnbiorn eller Anbiorn. I Norge, Danmark och på Färöarna är gängse formen Arnbjørn. På Island skrivs namnet Arinbjörn eller Arnbjörn. Namnet är bildat av de fornnordiska orden ǫrn 'örn', och bjǫrn 'björn'.

Varianter[redigera | redigera wikitext]

Besläktade namn kan möjligtvis även inkludera Abjörn och Åbjörn, men dessa kan vara varianter till Esbjörn (se vidare denna sida).

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Arnbiôrn och liknande namn finns dokumenterat om olika personer genom runinskrifter från vikingatiden, då namnet var till synes vanligt, men antagligen inte bland de allra mest brukade namnen i Norden på den tiden.[3] Äldsta beläggen för namnet Arnbjörn i Sverige är från år 1380.[4] Arnbjørn var ett vanligt namn i Norge på medeltiden. Över 40 olika personer med namnet är omnämnda i Regesta Norvegica.[5]

Ortnamn[redigera | redigera wikitext]

Det finns en mängd ortnamn som innehåller namnet Ambjörn:

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nationalencyklopedin, Ambjörn. (hämtad 2016-09-19)
  2. ^ Statistiska Centralbyrån - Namnstatistik. Hur många heter...? Läst 19 september 2016.
  3. ^ ”Nordiskt runnamnslexikon”. http://www.sprakochfolkminnen.se/om-oss/arkiv-och-samlingar/nordiskt-runnamnslexikon.html. 
  4. ^ Nomina: namnsök Ambjörn, en tjänst av Historiska museet. Läst 18 september 2016.
  5. ^ Regesta Norvegica