Statens historiska museum

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Historiska museet)
Hoppa till: navigering, sök
För Historiska museet i Lund, se Historiska museet i Lund.
Statens historiska museum
Statens Historiska museum.jpg
Information
Etablerat 1934
Plats Narvavägen i Stockholm
Typ av museum historiskt museum
Besökare per år 126 344 (2013)[1]
Museichef Maria Jansén (från augusti 2012)
Webbplats http://www.historiska.se/

Statens historiska museum, Historiska museet, är ett svenskt historiskt museum i Stockholm.

Historiska museet ligger vid korsningen Narvavägen/Linnégatan i stadsdelen Östermalm. Nuvarande byggnad uppfördes 1934–1939, ritad av Bengt Romare och Georg Scherman.

Allmänt[redigera | redigera wikitext]

Museet är ett ansvarsmuseum, vilket betyder att det har övergripande ansvar för arkeologiska fynd och kyrkliga konstföremål. Berömt är det så kallade Guldrummet, där flera guldföremål från bronsåldern, järnåldern, medeltiden och trettioåriga kriget finns utställda.

Prefixet "SHM" i ett inventarienummer i museikataloger och annan facklitteratur anger att föremålet tillhör Statens historiska museums samlingar. Numreringen är löpande; SHM 1 är ett relikvarium, det så kallade Elisabethrelikvariet som troligen har innehållit en relik från ett helgon. Det senaste med inventarienummer försedda föremålet (2011) har nr SHM 35074. Museets har en restaurang (Rosengården), med uteservering på sommaren, och det finns även en museibutik.

Byggnaden[redigera | redigera wikitext]

Museets samlingar inrymdes tidigare på Nationalmuseum, men för att råda bot mot mångårig trångboddhet föreslogs 1929 att kasernerna vid Storgatan kunde vara lämpliga lokaler för ett separat historiskt museum.

Byggnadsstyrelsen anordnade 1930 en arkitekttävling om om- och nybyggnad för museet. Ingen fick första pris, men andrapriset vanns av Bengt Romare och Georg Scherman samt ingenjören Gösta Nilsson för förslaget "Nytt och gammalt". De fick i uppdrag av vidareutveckla förslaget i samarbete med Byggnadsstyrelsen och Riksantikvarieämbetet.

Exempel på föremål i Historiska museets samlingar[redigera | redigera wikitext]

Tusentals föremål från olika tidsåldrar och i olika material finns i Historiska museets samlingar: Exempel från bronsåldern är Sveriges tidigaste stora depåfynd av brons (Pilefyndet), kultföremålet från Balkåkra (Balkåkra kultföremål) och mot slutet av perioden små bronsfiguriner tolkade som prästinnor eller gudinnor (Bronsåldersfigurinen från St Olof socken). Där kan man också finna en rekonstruktion av den s.k. Granhammarsmannen och hans redskap från 800-talet före Kristus.

Fotogalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Riksförbundet Sveriges museer (7 januari 2014). ”Landets museer behöll sin starka roll under 2013”. Pressmeddelande. Läst 15 juni 2014.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]