American Movie

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
American Movie
Genre Dokumentär
Regissör Chris Smith
Producent Sarah Price
Chris Smith
Skådespelare Mark Borchardt
Tom Schimmels
Originalmusik Mike Schank
Distribution Sony Pictures Classics
Premiär 1990
Speltid 107 minuter
Land USA
Språk Engelska
IMDb

American Movie är en amerikansk dokumentär från 1999 om skapandet av en independentfilm. Filmen regisserades av Chris Smith och producerades av Sarah Price. Den vann pris för bästa dokumentär på Sundance Film Festival 1999.[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Året är 1996. Mark Borchardt är en förortsbo från arbetarklassen som drömmer om att bli filmskapare. Tyvärr så är han också arbetslös, svårt skuldsatt och alkoholiserad. Han bor fortfarande hemma hos sina föräldrar och ligger i en vårdnadstvist med sin före detta flickvän. Han är väl medveten om sina tillkortakommanden men strävar efter att en dag kunna göra mer av sitt liv.

Dokumentären följer Mark när han försöker slutföra sin skräckfilm Coven. Produktionen riskerar hela tiden att stoppas av pengabrist och familjeproblem. American Movie har undertiteln "The Making of Northwestern", men bara de första femton minuterna handlar om skapandet av den filmen, då Mark snabbt upptäcker att han inte har pengar nog. Han tvingas istället slutföra sin gamla kortfilm, Coven, i hopp om att vinsten ska ge tillräckligt mycket kapital så han kan göra den film han verkligen vill göra.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ American Movie (1999) AwardsIMDB

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]