Ammoniumkarbonat

Från Wikipedia
Version från den 18 mars 2017 kl. 23.26 av 83.251.136.67 (Diskussion) (Bidrag)
Ammoniumkarbonat
strukturformel
Systematiskt namnAmmoniumkarbonat
Övriga namnHjorthornssalt
Kemisk formel(NH4)2CO3
Molmassa96,09 g/mol
UtseendeVitt pulver eller hårda, genomskinliga kristaller
CAS-nummer506-87-6
SMILES[O-]C(=O)[O-].[NH4+].[NH4+]
Egenskaper
Densitet1,50 g/cm³
Löslighet (vatten)Löslig i 4 delar vatten
Smältpunkt58 °C
Faror
Huvudfara
07 – Skadlig
Skadlig
SI-enheter & STP används om ej annat angivits

Ammoniumkarbonat, (NH4)2CO3, sönderdelas liksom de flesta andra ammoniumsalter vid upphettning, och produkterna är i detta fall enbart gaser: ammoniak, koldioxid och vattenånga.

Av denna anledning ingår ammoniumkarbonat i hjorthornssalt, som är ett speciellt bakpulver i matlagningen – speciellt, enär gasen ammoniak har en stickande lukt och kan orsaka besvär vid hanteringen. Redan i rumstemperatur kan det lukta illa från hjorthornssalt.

Ammoniumkarbonat förekommer också som surhetsgradsstabilisator (buffert) i många mediciner. Som livsmedelstillsats kan ammoniumkarbonat betraktas som ett jäsningsmedel, och används istället för bakpulver i kakor och kex. Ammoniumkarbonat har E-nummer E 503.

Den 3 december 2008 beslutade EU om importstopp av ammoniumkarbonat som tillverkats i Kina.

Naturligt ammoniumkarbonat uppstår vid förruttnelse eller upphettning av kvävehaltiga organiska ämnen och finns t.ex. i gödningsämnet guano. Det i handeln förekommande hjorthornssaltet är ej det naturliga saltet utan en blandning av surt ammoniumkarbonat och ammoniumkarbamat. Ursprungligen framställdes det genom torrdestillation av horn, hjorthorn och benknotor, vilket också gett upphov till ämnets handelsnamn.[1]

Trivialnamn

  • Ammonium carbonicum

Källor

  1. ^ Meyers varulexikon, Forum, 1952