Andreas Feininger

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Columbia Steel Co, 1942.

Andreas Feininger, född 27 december 1906 i Paris, död 18 februari 1999 i New York, var en amerikansk fotograf och arkitekt. Mellan 1933 och 1939 var han bosatt i Stockholm och arbetade där som arkitekturfotograf. Han var son till arkitekten och grafikern Lyonel Feininger.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Mount Vernon Canyon, Colorado, 1942.

Andreas Feininger föddes som amerikansk medborgare i Paris och tillbringade sin ungdom i Berlin och 1919 i Weimar där han besökte Bauhausskolan. Vid skolan undervisade hans far Lyonel Feininger och sonen Andreas utbildade sig där till möbelsnickare. Därefter följde en utbildning till arkitekt. Men hans stora intresse gällde fotografin och 1929 hade han redan en av sina första utställningar på en fotomässa i Stuttgart. Mellan 1929 och 1931 arbetade han som anställd arkitekt på varuhuskoncernen Karstadts arkitektkontor.

År 1932 förlorade Feininger sitt tyska arbetstillstånd varpå han flyttade till Paris. I Paris arbetade han ett knappt år hos den renommerade arkitekten Le Corbusier. Men även i Frankrike fick han inget nytt arbetstillstånd och därför utvandrade han 1933 tillsammans med sin svenska väninna, Gertrud "Wysse" Hägg (1912-2006), till Sverige och Stockholm. Henne hade han träffat på Bauhausskolan i Weimar. I Sverige blev hon anställd som porslinsmålerska på Gustavsbergs porslinsfabrik under sin farbror Wilhelm Kåge.[1] Paret gifte sig 1935 i Stockholm och där föddes även deras son Thomas. Feiningers avsikt var att verka som arkitekt i Sverige, men han etablerade sig ganska snabbt som efterfrågat arkitekturfotograf. Som sådan anlitades han att fotografera exempelvis arkitekt Gunnar Asplunds eget sommarhus Stennäs, Backström & Reinius Villa Engkvist (riven 1967), Paul Hedqvists Vanadisbadet och David Dahls Östermalmsskolan.

Feininger konstruerade även sina kameror, oftast med enorma teleobjektiv. Han stod bakom en förstoringsapparat med innovativ teknik som senare gick i produktion hos Liesegang. I och med utbrottet av andra världskriget 1939 emigrerade han till USA, där han återförenades med sina föräldrar. Till en början arbetade han som frilansfotograf, men mellan 1943 och 1962 hade han en fast anställning på bildmagasinet Life. Därefter var han igen fristående fotograf och författare av fotoböcker. Han publicerade över femtio läro- och fotoböcker och hans läroböcker blev till standardlektyr på fotoskolor världen runt.

Feiningers svenska bilder (urval)[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 14 september 2014.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Wysse Hägg-Feininger 1912-2006.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]