Hoppa till innehållet

Andrijan Nikolajev

Från Wikipedia
Andrijan Nikolajev
Андриян Григорьевич Николаев
Andrijan Nikolajev på ett frimärke.
Andrijan Nikolajev på ett frimärke.
Kosmonaut
TillståndAvliden
Född5 september 1929
Sjorsjely, Tjuvasjien
Död3 juli 2004 (74 år)
Tjeboksary, Tjuvasjien
Tid i rymden21 dag,15 tim, 20 min
UppdragVostok 3, Sojuz 9

Andrijan Grigorjevitj Nikolajev (tjuvasjiska och ryska: Андриян Григорьевич Николаев), född 5 september 1929 i Sjorsjely i Tjuvasjien, död 3 juli 2004 i Tjeboksary i Tjuvasjien, var en sovjetisk kosmonaut av tjuvasjisk härkomst. Han var kosmonaut i Vostok 3 och Sojuz 9.

Barndom och uppväxt[redigera | redigera wikitext]

Andrijan Nikolajev föddes i Sjorsjely (tjuvasjiska: Шуршăл Sjursjal) en liten by i Tjuvasjien.

Karriär i det sovjetiska rymdprogrammet[redigera | redigera wikitext]

Andrijan Nikolajev (den andra från vänster) med Jurij Gagarin (den 3 från vänster)

Urval och träning[redigera | redigera wikitext]

År 1960 utfördes en noggrann urvalsprocess, där Nikolajev, tillsammans med 20 andra kosmonauter, bland annat Jurij Gagarin och German Titov, valdes ut för det sovjetiska rymdprogrammet. Tillsammans med de andra utvalda kosmonauterna fick han utföra ett antal hårda experiment som var utvecklade för att testa hans fysiska och psykiska uthållighet, såväl som träning relaterad till den kommande flygningen.

Flygningar[redigera | redigera wikitext]

Färden med Vostok 3 startade den 11 augusti 1962 och Nikolajev var ensam ombord. Han kretsade 64 varv runt jorden och landade den 15 augusti.

Under färden med Sojuz 9 ingick även Vitalij Sevastianov i besättningen. De startade den 1 juni 1970, reste 288 varv runt jorden och landade den 19 juni.

Efter karriären[redigera | redigera wikitext]

3 november 1963 gifte sig Nikolajev med Valentina Teresjkova, som var den första kvinnan i rymden. Det var Nikita Chrusjtjov som i egen hög person följde de båda till altaret. 1964 fick de en dotter, Jelena - världens första människa vars båda föräldrar har varit i rymden.