Ankh-Morpork

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Ankh-Morpork är en fiktiv stad i vilken en ansenlig del av handlingen i Terry Pratchetts böcker om Skivvärlden utspelar sig. Den var först med i Magins färg år 1983.

Ankh-Morporks statsvapen.

Information[redigera | redigera wikitext]

Ankh-Morpork motsvarar kulturellt en "västerländsk" stad som London eller Paris, och kontrasterar ibland mot det kulturellt "arabiska" Klatch där det finns kameler och varifrån Ankh-Morpork importerar apelsiner. Valutan är AM$, Ankh-Morporkisk dollar. En dollar är hundra pence. Ankh-Morpork är en mycket rik stad. Staden styrs av Patriciern, en stark anhängare av tesen "En Man, En Röst" (han är mannen, han har rösten). Ankh-Morporks statsdjur är flodhäst, och det påstås att om staden någonsin hotas, kommer stenflodhästarna vid en viss bro vakna till liv och springa därifrån. Ankh-Morpork påstås också vara grundat av två bröder, som likt Romulus och Remus fick bröstmjölk från ett djur, men i det här fallet en flodhäst.

Staden är i särklass störst på Skivvärlden och floden Ankh delar av staden i Ankh och Morpork. Ankh beskrivs i en bok som "så smutsig att man kan gå på den". Det bor också flest dvärgar där utanför Überwald, dvärglandet, och över 50 000 dvärgar uppskattas bo i Ankh-Morpork. Gudarnas ö är beläget där floden böjer av så mycket att den bildar en ö, det är inte riktigt Ankh och inte riktigt Morpork. Där ligger Vakthuset, teatrarna och operahusen.

Valspråk[redigera | redigera wikitext]

  • Quanti Canicula Ille In Fenestra (Vad tar ni för valpen där i fönstret?)
  • Merus In Pectum Et In Aquam (Ren i sinne och vatten)

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia