Anna Wintour

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Anna Wintour i sina karaktäristiska svarta solglasögon

Anna Wintour, född 3 november 1949 i London, är sedan 1988 chefredaktör för den amerikanska utgåvan av modetidningen Vogue.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Wintours far, Charles Wintour jobbade som redaktör på den brittiska tidningen The Evening Standard och hennes mor, Elinor Baker, var dotter till en Harvardprofessor. Anna Wintour har tre syskon; Jimmy, Nora (som arbetar på en internationell organisation i Genève), och Patrick, den yngste, som arbetar för tidningarna The Guardian och The Observer. Wintour studerade på North London Collegiate School, men tog aldrig studenten. Anna Wintour var förut gift med barnpsykiatrikern David Shaffer och har två barn med honom, Charles och Katherine.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Anna Wintour har tidigare arbetat på Harpers & Queen, Harper's Bazaar (den största konkurrenten till amerikanska Vogue) och brittiska Vogue.

Boken "Djävulen bär Prada" ("The Devil wears Prada") av Lauren Weisberger, som handlar om den unga Andrea som får jobb som assistent hos den tyranniska chefredaktören Miranda Priestly på världens största modetidning Runway, sägs vara baserad på Weisbergers egna tid som assistent åt Anna Wintour.