Anne de Rohan-Chabot

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Anne de Rohan-Chabot

Anne Julie de Rohan-Chabot, född 1648, död 4 februari 1709, var en fransk titulärvasall, hovdam och adelsdam; prinsessa de Soubise och dam av Frontenay, gift med hertig François de Rohan. Hon är även känd som mätress till kung Ludvig XIV av Frankrike.

Dotter till lågadelsmannen Henri Chabot och hertiginnan Marguerite de Rohan av Soubise; hennes mor var arvtagare till hertigdömena Rohan och Soubise och hade tillåtits behålla dem, trots sitt kön och att hon hade gift sig för kärleks skull med en man med lägre status, genom särskild kunglig tillåtelse. Anne presenterades vid hovet 1663 och blev 1665 gift med sin släkting François de Rohan. Maken fick tillåtelse att använda de titlar hon ärvt efter modern, och 1667 blev paret de första prinsen och prinsessan de Soubise, då hertigdömet Soubise blev furstendöme.

Soubise beskrivs som en välutbildad skönhet och var känd under smeknamnet la Belle Florice; hon ska ha tillämpat en diet för att behålla sitt utseende. Hon inledde 1669 en relation med Ludvig XIV, som var känd vid hovet men sköttes diskret och inte öppet erkänd. Hon blev 1674 hovdam åt drottningen, Maria Teresia av Spanien, och födde samma år en son som allmänt utpekades som kungens. Förhållande med kungen avslutades 1675.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia