Mätress

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Madame de Pompadour, målning av François Boucher (1756). Alte Pinakothek, München.

Mätress (av fr. maîtresse, eg. "härskarinna"), historisk benämning på en älskarinna till en furstlig eller i övrigt framstående person, specifikt en älskarinna med en officiell eller halvofficiell ställning.

Franska mätresser[redigera | redigera wikitext]

I Frankrike hade de kungliga älskarinnorna, som levde öppet vid hovet, den halvofficiella titeln mätress (fr. maîtresse) från Agnes Sorel1400-talet fram till den franska revolutionen. En av de mest kända mätresserna var Marie-Antoinette Poisson som introducerades för Ludvig XV av Frankrike vid en maskeradbal 1745 och fick titeln Markisinna de Pompadour. Madame de Pompadour blev också stilbildande för rokokon i Frankrike.

Frankrike var under 1600-talet och 1700-talet en absolut monarki med ökande lyxkonsumtion, en adel som framhävde sina privilegier och sökte särskilja sig från den växande borgarklassen.[1] Madame du Barry var född utanför äktenskapet och chockerade hovet genom att bryta de strikta klassgränserna då hon efterträdde Madame de Pompadour som kunglig mätress. Hon fortsatte Madame de Pompadours överdådiga och kostsamma livsstil, men hon ogillades av Marie-Antoinette och förvisades från hovet efter Ludvig XV:s död. Under revolutionen misstänktes Madame du Barry för att smuggla juveler och stödja franska rojalister i England. Hon fängslades och anklagades för kontrarevolutionär verksamhet och "bortslösande av folkets pengar" under sin tid som mätress och hon avrättades med giljotin 1793. Hon har kallats Europas sista mätress. Under artonhundratalet började kungarna hålla sina utomäktenskapliga förhållanden hemliga.[2]

Lista över mätresser[redigera | redigera wikitext]

Se även Kategori:Mätresser.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Norbert Elias, 1997, The Civilizing Process
  2. ^ Madame du Barry