Anoto

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Anoto Group AB är ett svenskt bolag noterat på Stockholmsbörsen. Anoto grundades av entreprenören Christer Fåhraeus.

Anoto utvecklar bland annat digital penna och papper. Pennan används som en helt vanlig bläckpenna men innehåller en liten kamera som läser av ett speciellt koordinatpunktmönster som skrivs ut eller trycks på pappret. Därigenom kan man fånga allt som skrivs och ritas på pappret för att överföra dessa digitalt till en dator. Lösningen är mycket exakt, en noggrannhet på 0,03 mm.

Unikt för lösningen är bland annat att det finns en koppling mellan det fysiska pappret och den information som skrivs på det utan att för den skull behöva göra några val, inställningar eller konfigurationer - intelligensen är inbyggd i Anoto-funktionaliteten. Eftersom pappret innehåller det patenterade mönstret så vet man vilket papper som använts när man skriver och/eller ritar på det. Man kan då exempelvis trycka eller skriva ut formulär med Anotomönster och koppla själva pappret till en viss person och funktion. När formuläret sedan fylls i vet man vem som fyllt i utan att namn eller liknande identifikationsuppgifter skrivits och informationen kan utan vidare administration skickas till bolagets interna affärs- och verksamhetssystem. Mönstret kan även appliceras på andra ytor än papper. Ett exempel på det är whiteboards.

Affärsmodell[redigera | redigera wikitext]

Anoto arbetar genom licensiering av sin teknologi till partnerföretag och jobbar därmed inte direkt med slutkunder. Huvudkategorierna av licenstagare är:

(OKI är den enda skrivarleverantören hittills med ett modellprogram av skrivare som uppfyller Anotos krav för Anoto Qualified Printers. Denna kvalificering säkerställer att det mönstrade pappret fungerar.)

Nackdelar[redigera | redigera wikitext]

Anotos system bygger på att man, förutom en speciell penna, också har papper med ett speciellt mönster. Man kan därför inte använda sin vanliga almanacka, anteckningsblock eller formulär för att få in informationen till en dator. För att få in den skrivna informationen krävs att dessa är utskrivna eller tryckta på papper med Anoto-mönster.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]