Anställningsintervju

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En anställningsintervju är en intervju som en arbetsgivare låter göra med personer som söker anställning. Arbetsgivaren kan antingen sköta rekryteringen på egen hand, eller lägga ut uppgiften på ett rekryteringsföretag. Anställningsintervjuer har man dels för att bedöma den sökandes personlighet, dels för att via frågor kontrollera personens kompetens. Intervjun ger också den som söker möjlighet fråga om arbetet, arbetsplatsen och anställningsvillkor.[1]

En professionell anställningsintervju är ofta upplagd på ett likartat standardiserat sätt även om arbetsgivare allt mer börjat sticka ut och avvika från det traditionella. I en traditionell intervju med en duktig intervjuare får den som blir intervjuad öppna frågor. En vanlig inledande öppen fråga är att man ombeds berätta om sig själv. Här har man möjligheten att påverka samtalet i den riktning man själv önskar. Ett tips är att undvika att prata om fritidsintressen, familj, resor och sådant här. Istället bör man hålla sig till CV:t och stanna upp då och då för att ge exempel på situationer där ens egenskaper exemplifieras. Andra öppna frågor som brukar ställas är:

 • Varför söker du det här arbetet?
 • Vad kan du bidra med hos oss?
 • Hur reagerar du om du får kritik?
 • Hur hanterar du stress?
 • Nämn några bra och dåliga egenskaper du har
 • Berätta om en motgång

Under en intervju kommer HR-proffsen också att fråga om tidigare anställning och skäl för att lämna jobbet. De gör detta för att förstå ditt arbetsbeteende och etik. [2] Mot slutet av intervjun brukar den som blir intervjuad ges möjlighet att ställa frågor även om det oftast gå bra att göra löpande också. Det är också mot slutet det lämpar sig bäst att prata om fritidsintressen, hur företagskulturen ser ut och mer praktiska frågor. Att vara förberedd inför en intervju är väldigt viktigt för båda parter för att det ska bli ett lyckat möte. Att öva på vanliga intervjufrågor är bra men också att förbereda flera exempel på situationer då ens egenskaper framkommer.[3]

Caseintervjuer[4][redigera | redigera wikitext]

Vissa mer kvalificerade arbeten kräver en hög förmåga av problemlösning. Intervjuerna kan då bestå av case, dvs att den som blir intervjuad ska lösa påhittade problem. Även detta går att öva på i förväg. Exempel på sådana problem kan vara:

 • Hur många golfbollar får plats i Globen?
 • Får alla Sveriges sedlar och mynt plats i en fjällstuga?
 • Hur mycket plankton äter en vitval på ett år?
 • Hur många frisersalonger finns det på Manhattan?

Syftet med dessa frågor är att se hur den som blir intervjuad bryter ner ett större problem i flera mindre problem och vilka antaganden den gör. Det viktiga är inte att hitta rätt svar utan hur personen resonerar på vägen till sitt svar.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Så här svarar dom som får jobb efter en arbetsintervju”. Mynewsdesk. http://www.mynewsdesk.com/se/autojobb/news/saa-haer-svarar-dom-som-faar-jobb-efter-en-arbetsintervju-298789. Läst 29 mars 2018. 
 2. ^ What To Expect During An HR Interview? - Five Questions You'll Be Asked During A Screening Interview [1]
 3. ^ ”Vanliga intervjufrågor”. Allt om CV. 1 oktober 2017. http://www.alltomcv.se/vanliga-intervjufragor. Läst 10 oktober 2017. 
 4. ^ ”Öva på case”. Allt om CV. 1 oktober 2017. http://www.alltomcv.se/ova-pa-case. Läst 10 oktober 2017.