Antum

Från Wikipedia

Antum eller Antu[1] var en gudinna i den babylonska mytologin i Mesopotamien. Hon var hustru till Anu.[2][3]Antum var en babylonisk jordgudinna, en tidig fruktbarhetsgudinna.[4]

I sumerisk mytologi var Antum ett akkadiskt namn som man kände gudinnan Ki under.[5] Hon var den första gemålen till An eller Anu. De båda skapade Enlil.[6] Andra hävdar att Antum var samma gud som sumeriska urgudinnan Amun eller Nammu. I så fall skulle hon vara mor till Enki. Tillsammans med An skapade de Anunnaki som var gudar eller halvgudar, Igigi som var lägre gudar och Utukku, som var demoner i underjorden.

Hon deltog i skapandet av människor tillsammans med Enki, som formades av lera och blandades med blodet från ett gudomligt monster Kingu och på så sätt fick liv. Detta berättas i de babyloniska dikterna, såsom Enuma elish och det akkadiska Atrahasis och även i den sumeriska Ziusudra, som härstammar från tiden för Ur III. Sedan förlorade Antum med tiden i betydelse och ersattes i kulten av Ishtar eller Inanna, som var hennes dotter. Detta hände under akkadisk tid och det var fallet även senare i Babylon,

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Antum | Sumerian deity | Britannica” (på engelska). www.britannica.com. https://www.britannica.com/topic/Antum. Läst 7 april 2024. 
  2. ^ Babylonien i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1904)
  3. ^ Groth, Bente (2023-11-20). ”Anu” (på norska). Store norske leksikon. https://snl.no/Anu. Läst 7 april 2024. 
  4. ^ Joshua J. Mark. ”The Mesopotamian Pantheon” (på engelska). World History Encyclopedia. https://www.worldhistory.org/article/221/the-mesopotamian-pantheon/. Läst 7 april 2024. 
  5. ^ Kværne, Per; Sky, Jeanette; Jacobsen, Knut A. (2023-08-23). ”gud” (på norska). Store norske leksikon. https://snl.no/gud. Läst 7 april 2024. 
  6. ^ ”An (Anu) - mesopotamisk himmelsgud”. www.mytologi.nu. https://www.mytologi.nu/anu.html. Läst 7 april 2024.