Arbetarbladet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här artikeln handlar om den svenska tidningen Arbetarbladet. För den finländska tidningen med samma namn, se Arbetarbladet (Finland).
Arbetarbladet
PublikationstypMorgontidning
Grundad1902
LandSverige Arbcom ru editing.svg
HuvudkontorHattmakargatan 12, Gävle
ChefredaktörJacob Hilding
Ansvarig utgivareJacob Hilding
Politisk beteckningSocialdemokratisk
SpråkSvenska
Frekvensdaglig
Upplaga25 400/25 300
FormatTabloid
HuvudägareMittmedia AB
ISSNISSN 1103-9027
Webbplatsarbetarbladet.se

Arbetarbladet är en sjudagars morgontidning som sedan 1902 ges ut i Gävle samt närliggande kommuner. Målgruppen är läsare i Gästrikland och Norduppland. Ledarsidan är socialdemokratisk. Tidningen ingår i Mittmedia-koncernen, och delar av det redaktionella materialet är detsamma som i Gefle Dagblad. Sportsidorna produceras av en gemensam sportredaktion.

Tidningen är andratidning i Gävle och mottar presstöd för att finansiera utgivningen.[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Tidningen startade 1901 som månadstidning, med namnet Gefle Arbetarblad. 1902 antogs namnet Arbetarbladet och kom ut som veckotidning, senare varannan dag och 1905 som daglig eftermiddagstidning.

Kontroverser[redigera | redigera wikitext]

  • Under valåret 2014 väckte Arbetarbladet debatt när de på nyhetsplats började omnämna Sverigedemokraterna som "rasistiska Sverigedemokraterna". Dåvarande chefredaktören Daniel Nordström försvarade benämningen med att Sverigedemokraterna är ett parti med rötter i rörelsen Bevara Sverige Svenskt. Trots försök att tvätta bort historien visar texter av partiets företrädare att partiet i grunden står för samma åsikter som när det startade, menade han.[2]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Myndigheten för radio och tv. Presstöd.”. Arkiverad från originalet den 29 september 2015. https://web.archive.org/web/20150929230920/http://mrtv.se/sv/presstod/. Läst 28 september 2015. 
  2. ^ Nordström, "Därför kallar vi SD för ett rasistiskt parti", blogg.arbetarbladet.se, 1 april 2014.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]