Ariégeoisponny

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Ariégeoisponny
Nickel de Vives.jpg
Ariégeoisponny
Ursprung Frankrike, Östra Pyrenéerna
Egenskaper
Typ ponny
Mankhöjd cirka 133-145 cm men det finns enstaka exemplar på upp till 150 cm
Färg svart
Användning jordbruk och transport

Ariégeoisponnyn är en hästras av ponnytyp som härstammar från Frankrike. Rasen har fått sitt namn från floden Ariège som rinner i närheten av den östra delen av pyrenéerna. Det är få som känner till något om denna hästras, men den finns återgiven i en del grottmålningar och ristingar vilket gör ponnyn till en av världens äldsta raser. Ponnyn har bara en färg, svart men på vintern framhävs vissa rödaktiga partier i hårremen.

Ariégeoisponnyn kallas även Mérensare eller som i Frankrike, Cheval de Mérens. Även Julius Caesar kände till rasen och skrev mycket om dem i sina "Anteckningar om galliska kriget".

Historia[redigera | redigera wikitext]

Man tror att Ariégeoisponnyn har orientaliskt blod i sig efter att de romerska legionärerna korsade ponnyerna med sina klövjeston. Ponnyn fick sitt namn efter floden Ariége som rinner genom det område där rasen först upptäcktes. Man tror att rasen är ättlingar till de hästar som finns avbildade på 30 000 år gamla grottmålningar i området. De enda renrasiga exemplaren av ponnyn lever nu halvvilda i detta område och är särskilt vanlig i de högt liggande dalsänkorna som vetter mot Andorra. De hästar som är tama har ofta korsats med tunga arbetshästar som Percheron och Bretagnare och det är näst intill helt omöjligt att köpa sig en renrasig Ariégeoisponny. 1947 öppnades stamboken för rasen i syfte att försöka behålla samma standard men det har alltid varit tillåtet att blanda in andra raser för att förbättra den. Så sent som 1971 tillförde man arabiska fullblod i blandningen för att förädla och förbättra rasen.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Ariégeoisponnyn är i stort sett en exakt kopia av den engelska rasen Fellponny som bor i Cumbriska bergen i England. Den enda färgen som är tillåten är svart men på vintern kan pälsen få en lätt rödaktig ton när ponnyernas vinterpäls växer ut. Ibland kan mankhöjden på Ariégeoisponnyn överstiga den tillåtna höjden och vara över 150 vilket egentligen räknas som stor häst och inte ponny men det är bara de halvvilda ponnyerna som bor i lägre dalgångar som blir så höga, troligtvis på grund av bra betesmarker.

Ponnyn är stark och robust och väldigt säker på foten. Egenskaperna har den fått ifrån klövjestona som är dess ättlingar och den passar väldigt bra inom jordbruket. Rasen var väldigt eftertraktad av smugglare förr i tiden på grund av detta och många ponnyer fångades och smugglades till Spanien. Rasen klarar sig på lite foder och arbetar ofta utan skor då hovarna är tåliga och starka.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]