Cumbria

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Cumbria
Ceremoniellt och administrativt grevskap
Carlisle
County Flag of Cumbria.svg
Flagga
Arms of Cumbria County Council.svg
Land Storbritannien Storbritannien
Riksdel England
Region Nordvästra England
Ingående distrikt Barrow-in-Furness, South Lakeland, Copeland, Allerdale, Eden, Carlisle
Administrativ
huvudort
Carlisle
Yta 6 768 km²
Folkmängd 494 800
Befolkningstäthet 73 invånare/km²
Tidszon GMT (UTC+0)
 - sommartid BST (UTC+1)
Geonames 2651712
11609030
EnglandCumbria.png

Cumbria är ett grevskap i nordvästra England. Det gränsar till Lancashire, North Yorkshire, County Durham och Northumberland i England, samt Dumfries and Galloway och Scottish Borders i Skottland. Huvudort är Carlisle.

Nationalparken Lake District, ligger i grevskapet. Grevskapets (och Englands) högsta punkt är Scafell Pike, som ligger 978 m ö.h. Lake District har attraherat många framträdande konstnärer, poeter, musiker och författare inom den engelska litteraturen, som exempelvis William Wordsworth, Samuel Taylor Coleridge och Beatrix Potter.

Bergskedjan Penninerna sträcker sig längs grevskapets östra gräns. Hadrianus mur går genom den nordligaste delen av grevskapet, i och runt Carlisle.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Under tidig medeltid täckte det keltiska kungariket Rheged en stor del av området, som beboddes av britanner. Det införlivades med Northumbria någon gång mellan 630 och 730, vilket ledde till att det kumbriska språket gradvis ersattes med engelska. Namnet Cumbria, som har använts i flera hundra år, är av kumbriskt ursprung och etymologiskt släkt med det kymriska ordet Cymru, som betyder Wales. Vid den administrativa reformen 1974 fick Cumbria bli namnet på det nya grevskap som bildades genom att Cumberland, Westmorland, norra Lancashire och en liten del av West Riding of Yorkshire slogs ihop.

Politik[redigera | redigera wikitext]

Cumbria representeras i Storbritanniens parlament av sex ledamöter.

På lokal nivå är grevskapet indelat i de administrativa distrikten Allerdale (huvudort Workington), Barrow-in-Furness, Carlisle, Copeland (huvudort Whitehaven), Eden (huvudort Penrith) och South Lakeland (huvudort Kendal).

Skotten i Cumbria[redigera | redigera wikitext]

Under fyra timmar den 2 juni 2010 inträffade en serie mord runt om i Cumbria, där den 52-årige taxichauffören Derrick Bird sköt ihjäl 12 personer och skadade ytterligare 11 (se vidare på Skotten i Cumbria).

Det inre av Cumbria upptas av nationalparken Lake District, ett bergs- och sjöområde som är känt för sin naturskönhet.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]