Aria

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”Arietta” leder hit. För en arberesjiskbefolkad by i Italien, se Arietta, Petronà. För ett svenskt skivbolag, se Arietta (skivbolag). För flera betydelser av Aria, se ARIA.

Aria , kärnan i den Ariska läran (Zartoshtism), vilket grundades för 7000 år sedan i central Asien, och som utövades av många människor i norra Indien, Pakistan, Afghanistan och nuvarande Iran. Aria har sedan 4000 år varit Persernas symbol för mänsklighet. Aria står för rena och bra tankar, rena och bra handlingar och rena och bra ord eller på engelska: Good Thoughts, Good Words, Good Deeds. The existence of only one path which is the path of Truth. The need to do the right thing because it is the right thing to do, and that all beneficial rewards will follow.

Aria betyder också på italienska och franska air, "luft", är solosång, alltid med ackompanjemang, som oftast ingår i operor och sakral musik, men förekommer även som fristående musikstycke under beteckningen konsertaria. De första ariorna var skrivna i enkel strofisk form, men under barockens glanstid (cirka 1670-1750) utvecklades arian till bli ett alltmer konstfullt, till viss del ytterst virtuost sångnummer. Den mest omtyckta ariaformen under barocken var den så kallade da capo-arian, en tredelad form som fick sitt namn av att den första delen återkom efter mellandelen (A-B-A). Under 1800-talet kom den deklamatoriska dramatiska monologen (i till exempel Wagners musikdramer) att utgöra ett alternativ till den italienska och franska arian, men arior förekommer även i nutida musikdramatiska verk. På italienska är arietta en mindre aria.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Arietta i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1904)

Se även[redigera | redigera wikitext]