Ateliers de constructions mécaniques de Vevey

Från Wikipedia
Ateliers de constructions mécaniques de Vevey
Ateliers de constructions mécaniques de Vevey.svg
HuvudkontorVevey, Schweiz
BranschMekanisk verkstad
ProdukterJordbruksmaskiner, turbiner, lokomotiv och andra rälsfordon, jordbrukstraktorer
Historik
Grundat1842
GrundareBenjamin Roy
Upplöst1992
Jordbrukstraktor från Vevey
Peltonturbin från les Ateliers de Constructions mécaniques de Vevey, i drift 1965–1985 i vattenkraftverket Mubisa i kantonen Valais).
Travers för upp till 120 ton i Ateliers de constructions mécaniques de Vevey i början av 1900-talet

Ateliers de constructions mécaniques de Vevey var ett tidigare schweiziskt verkstadsföretag i Vevey i Schweiz, som grundades 1842 av Benjamin Roy under namnet Ateliers B.Roy & Cie. Företaget tillverkade jordbruksmaskiner, rälsfordon och turbiner.

Aktiebolaget Ateliers de constructions mécaniques de Vevey SA bildades 1895. År 1948 köpte det en rälsfordonstillverkare i Villeneuve. Efter 1954 tillverkade företaget spårvagnar för Lausanne och Lugano. Efter 1962 tillverkade fabriken också jordbrukstraktorer under varumärket "Vevey".

Dåvarande ägaren Omni Holding sålde 1992 fabriken i Villeneuve, som var specialiserad på konstruktion och tillverkning av lättare rälsfordon, till det nederländska Royal Begemann-gruppen, som bytte namnet till Vevey Technologies. Vevey Technologies såldes 1997 vidare till tyska Deutsche Waggonbau, som i sin tur köptes av Bombardier Transportation 1998.

Efter det att ursprungliga bolaget upplösts 1992, fortsatte tillverkningen av fordon i Villeneuve och av andra produkter genom Andritz Hydro i Vevey och genom APCO Technologies i Aigle.

Källor[redigera | redigera wikitext]